Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Var tredje hantverkare vill investera mer i digitalisering

Var tredje hantverksfirma i Sverige planerar att öka sina investeringar i digitalisering. Ökad produktivitet, snabbare fakturering och bättre kontroll är de största fördelarna.

I SmartCrafts årliga rapport Digimetern får företagare inom byggbranschen svara på frågor om hur och varför de tar hjälp av digitala hjälpmedel. Många svarar att de sparar mycket tid och pengar på sådana verktyg.
– Därför är det glädjande att 35 procent anger att de ska öka sina digitala investeringar. Det är inte överraskande att denna andel fortfarande är hög trots den osäkra marknaden eftersom effektiviseringsvinsterna med digitalisering är stora, säger Gustav Line, CEO på SmartCraft.
– Enbart två procent avser att minska investeringarna, fortsätter Gustav.

En plusaffär
När konkurrensen om kunderna hårdnar blir det allt viktigare att kunna jobba smart.
– En digital investering brukar vara en plusaffär. De som vågar satsa idag kan snabbt få positiva effekter som ökar konkurrenskraften. De hantverkare vi har frågat anger ökad produktivitet, bättre kontroll och snabbare fakturering som de viktigaste anledningarna till digitalisering. I osäkra tider är detta naturligtvis viktigare än någonsin, säger Gustav Line.

Bara början
Han vill poängtera att alla i branschen bara är i början av digitaliseringsresan. Till exempel kommer den snabba utvecklingen inom artificiell intelligens oundvikligen att påverka både företagare och medarbetare. Gustav Line tycker inte att det är läge för företagare att vänta och se.
– Det vi kan vara säkra på är att nya digitala lösningar kommer att ge hantverkare ännu mer tid över till det ”riktiga” arbetet. Det ser jag fram emot att följa, både som företagsledare och i de kommande årens Digimeter-undersökningar, säger Gustav Line.

Källa: SmartCraft ASA