Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Vattenfall och Opus i samarbete för minskade klimatavtryck

Vattenfall ska som ”Smart Energy Partner” hjälpa besiktningsföretaget Opus Bilprovning, med hundra stationer i Sverige, att hitta vägar som minskar Opus klimatavtryck. Opus kommer även med hjälp av Vattenfall InCharge börja installationen av laddplatser och stationen i Vinsta, Stockholm, blir först ut att erbjuda elbilsladdning för anställda.

– Vattenfall arbetar för att bygga en framtid där alla kan välja fossilfria sätt att transportera, producera och leva, det vill säga möjliggöra fossilfrihet. I vår egen verksamhet men också hjälpa våra kunder med lösningar som minskar klimatavtrycket. Som Smart Energy Partner går vi in och ser på hela verksamheten och ger råd om hur man kan spara el och hitta hållbara energilösningar, säger Jens Berggren, klimatcoach på Vattenfall.

Tydlig klimatplan
Opus Bilprovning har en tydlig klimatplan, där de ska vara en klimatneutral verksamhet senast år 2050. En åtgärd är att ställa om den egna fordonsflottan och dessa behöver laddas. I ett första steg har parterna tecknat ett ramavtal kring installation av laddstolpar på stationerna. Ett pilotprojekt är redan i gång i Vinsta, väster om Stockholm, där 16 laddstolpar på 11kW ska installeras.
– Vi har som mål att vår personbilsflotta ska vara elektrifierad i år, vilket vi kommer att uppnå. Vår plan är att mer än hälften av stationerna runt om i landet ska få laddstolpar. Alltmer drivs av el, så att kunna ha Vattenfall som Smart Energy Partner känns tryggt. De har lång erfarenhet av el som vi har nytta av på vår elektrifieringsresa, säger Thomas Nilsson, kvalitets- och hållbarhetschef på Opus och fortsätter:
– Vi erbjuder redan idag bilägaren information om bilens klimatavtryck och möjligheten att klimatkompensera för sitt fordon och sin körning. Nu lägger vi, genom samarbetet med Vattenfall, till möjligheten att teckna ett rabatterat fossilfritt elavtal, och vice versa, erbjuder Vattenfalls kunder billigare besiktning. På så vis hoppas vi kunna förenkla för kunden att göra ett hållbart val.

Källa: Vattenfall