Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Smart kontorsapp organiserar bort trängsel – för att minska lokala virusutbrott

Konceptbild av appen Senion at Work.

Nyligen presenterade Folkhälsomyndigheten rapporten ”Insatser vid nya utbrott av Covid-19”. Ett fokusområde i rapporten är att stärka och hantera lokala utbrott genom att organisera bort trängsel, exempelvis på arbetsplatser. Det gör att Senions kontorsapp ”Senion at Work” har fått ett helt nytt syfte.

– Vår digitala lösning har funnits i drygt tio år där det främsta syftet har varit att öka produktiviteten hos företag. Nu har användningsområdet vidgats och appen kan spela en avgörande roll i att organisera bort trängsel på arbetsplatser, säger Christian Lundquist, vd på Senion.
Kontorsappen med realtidsinformation Corona-anpassar kontorsmiljöer genom att organisera och hjälpa medarbetarna att undvika för många kontakter. Appen möjliggör en säker och trygg återgång till arbetsplatsen för medarbetarna, samtidigt som den kan bidra till att minska lokala virusutbrott.
Senion startades 2010 av några ingenjörer från Linköpings universitet. Fram till innan sommaren har företaget främst haft kunder i San Fransisco, USA, men nu växer de i Sverige. Senaste kunden är Sodexo, som erbjuder Senions app ”Senion at Work” till fastighetsmarknaden och kunder med större kontor, där risken för smittspridning är stor.

Realtidsguide i mobilen
För många företag är tekniska hjälpmedel centralt för att återgången till arbetsplatsen ska vara så säker och trygg som möjligt. Senions digitala lösning möter de nya behoven som uppkommit, där alla medarbetare får tillgång till en realtidsguide i sin mobil.
– Precis som vi är vana att GPS:en guidar oss till den bästa och snabbaste rutten i trafiken, kan medarbetarna via appen få ett helikopterperspektiv över kontoret, berättar Christian Lundquist.
Appen visar exempelvis hur många som befinner sig i lokalerna och vilka mötesrum som är lediga just nu samt hur många som har varit i rummen under dagen. Den föreslår också vilken väg personen bör ta till mötet och visar vilken tid det är flest lediga bord i lunchrummet, och mycket mer. Allt detta är möjligt genom att mobilerna själva räknar ut var de befinner sig och utifrån positionen förser medarbetarna med relevant information per automatik, i realtid och via notiser.
En av de viktigaste fördelarna är teknikens enkelhet som möjliggör en snabb installation då den mestadels består av mjukvara. Andra aktörer inkluderar mer hårdvara och enheter som ska installeras vilket både komplicerar processen och medför en längre installationstid.
– Vår teknik är byggd med utgångspunkt i användarens behov och beteenden, inte med start i tekniken. Med många år i ryggen har vi lyckats skapa en kvalitet som många av de stora IT-jättarna inte har kommit i närheten av, säger Christian Lundquist.

Bidra till färre lokala utbrott
Folkhälsomyndigheten lyfter i sin rapport fram lokala utbrott som det mest sannolika scenariot under kommande året. Lokala initiativ för att stoppa utbrotten genom klok organisering och att ”bygga bort” trängsel på till exempel arbetsplatser nämns som nödvändiga.
– Att vår teknologi kan vara med och bidra till att stoppa lokala utbrott är stort. Det har aldrig varit viktigare för arbetsgivare och fastighetsägare att kliva fram och ta ansvar, inte bara för medarbetare och företagens lönsamhet, utan även för samhället i stort, säger Christian Lundquist.

Källa: Senion