Små och stora elprojekt i Värmland
Karlstad Elprojekt AB grundades för tre år sedan, men är redan väletablerade i branschen. Joacim Eriksson, företagets grundare, menar att företaget har sin professionella personal att tacka för företagets framgångar; ryktet om företagets duktiga och effektiva elektriker har spritt sig över hela Värmland.
Joacim Eriksson började sin yrkesbana som elektriker i Norge. Efter att ha jobbat i Norge i sex år ville han komma hem till Värmland igen. För tre år sedan grundade han således Karlstad Elprojekt AB. Företaget har rönt stora framgångar på kort tid och har därmed vuxit i storlek. För att styra upp den växande verksamheten tog Joacim in Bengt Åslund som delägare. Medan Bengt leder arbetet ute i fältet, jobbar Joacim nu mer med administration, vilket består av att leta jobb, lämna offerter och räkna på budget för projekt. Det händer dock fortfarande att han är ute i fält.
– Vi har haft fullt upp under hela pandemin, så jag är ute och hjälper till där jag behövs, säger Joacim.
Värdesätter personalen
Framgångarna för Karlstad Elprojekt har bland annat lett till att man nu har ramavtal med både Karlstads och Kils kommuner, vilket långt från alla unga företag kan säkra. Joacim menar att han har personalen att tacka för företagets alla framgångar. För att kunna ta alla jobb man vill ta har man behövt rekrytera två nya elektriker per år. Kraven är höga för att jobba på Karlstad Elprojekt.
– Det är svårt att hitta personal som passar in i det befintliga laget, så vi försöker handplocka personal baserat på rekommendationer, säger Joacim.
Joacim tror på transparens. Det är viktigt för honom att alla anställda på företaget är medvetna om varje projekts mål gällande lönsamhet och budget. Fördelen med detta är att alla som arbetar på ett projekt vet vad det betyder för företaget. I det förflutna gar nackdelen varit att det kan vara svårt för personalen att förstå somliga av Joacims strategiska beslut. Vissa projekt kan innebära en förlust för företaget, men kan i sin tur leda till hög exponering och fina referenser, vilket resulterar i att man får jobba på projekt där vinstmarginalerna är högre. Vid det här laget vet de anställda på Karlstad Elprojekt att de kan lita på Joacims beslut. 2021 hade man som mål att omsätta 8 miljoner kronor. Det slutade med att man omsatte 10 miljoner kronor. Joacim ser till att visa sin uppskattning för sina anställdas hårda arbete.
– Vi har bland annat åkt på skoter-resa och anordnar fester, till exempel vid jul. I julas kunde vi dessutom betala ut en julbonus, så att alla fick ett rejält tillskott i lönekuvertet. De är värda detta. Alla ställer upp för varandra som en familj, säger Joacim.
Stora och små elprojekt
Karlstad Elprojekt utför många olika uppdrag, stora som små. Man jobbar med allt från nybyggnationer och renoveringar till infrastrukturprojekt och laddstationer.
– Sedan starten har vi haft ett populärt paket där vi tillhandahåller ett fast pris på en laddstation i hemmet, komplett med laddbox och installation, säger Joacim.
Något man har jobbat med väldigt mycket, tillsammans med byggföretag, är förskolor. I början av 2022 jobbar man med 5-6 villor parallellt. Mest stolt är Joacim över de kommunala projekt man har arbetet på. Man har bland annat jobbat på Idrottshallen i Skåre, resecentrum i Årjäng och ett infrastrukturprojekt i Hammarö.
Nya lokaler
Elektriker är ute i fält större delen av dagen. Därför har Karlstad Elprojekt inte haft några större problem med att få plats när man har vuxit på personalsidan. Men snart nog började man bli trångbodda. Snart kommer företaget flytta in i nya lokaler.
– Vi håller på att färdigställa nya egna lokaler på 200 m² som kommer innefatta lager, kontor, personalvårdsutrymmen, konferensrum och till och med en demo-lokal. Det kommer bli fantastiskt roligt, säger Joacim.
Intervju: Lars Nordin
Text: Andreas Ziegler