Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Ramirent är mer än maskiner

Maskin och skåpbil från Ramirent.
Ramirent är den ledande leverantören av uthyrningslösningar för byggsektorn och övrig industri. Här kombineras kunskap och service med de bästa maskinerna marknaden har att erbjuda. Det är ett koncept som attraherar såväl privatpersoner som stora byggföretag.

Ramirent etablerades redan i slutet av 50-talet och har sedan dess haft en stadig utveckling. Sedan förvärvet av Stavdal i oktober är Ramirent landets ledande leverantör av uthyrningslösningar för byggsektorn och övrig industri, med fler än 80 anläggningar från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Man beskriver sig själva som ett framåtsträvande serviceföretag med det uttalade målet att hjälpa sina kunder att öka såväl säkerheten som effektiviteten ute på arbetsplatserna. Det är en formulering som även Kaj Mäki-Kala, kundcenterchef på Ramirent i Eskilstuna, gärna skriver under på.
– Vi har en bred portfölj med produkter och kan få tag i maskiner med kort varsel även om de inte skulle finnas i vårt lager. Vi strävar alltid efter att hålla vad vi lovar, säger Kaj som efter att ha varit verksam inom företaget i mer än 20 år tillträde sin nuvarande tjänst i juni 2017.
Sedan dess har anläggningen, som betjänar både företag och privatpersoner i Eskilstuna med omnejd, sett en stadigt positiv utveckling, i dagsläget jobbar sex personer här. Den positiva utvecklingen tror Kaj till stor del beror på det goda kundbemötandet.
– Vi sätter alltid kunden och dennes behov i centrum. Vi åker gärna ut till företagen där vi både och knyter kontakter och genomför behovsanalyser.

Komplett koncept
Beträffande uthyrning av maskiner och utrustning står Ramirent för ett synnerligen brett utbud. Man hyr ut allt från anläggningsmaskiner, såsom grävmaskiner, hjullastare och teleskoptruckar, till markvibratorer, motorsågar och skruvdragare.
Ramirent står också för ett komplett koncept kring fallskydd i samband med takarbeten och andra arbetsinsatser på hög höjd, samt väg- och trafikavstängningslösningar vid vägentreprenader. Man erbjuder härutöver även utbildningar via Ramirentskolan där man till exempel utbildar inom fallskydd och ställningsbyggnation.

SafePass
Ramirents utrustning syns på många platser runt om i staden.
– För närvarande hyr vi till exempel ut utrustning till Kvalitetsbygg R AB som bygger bostäder i Eskilstuna, och till Aros Bygg & Förvaltning som just nu jobbar med tillbyggnation och att konvertera industrilokaler till kontor åt Assa Stenman, upplyser Kaj Mäki-Kala.
Annars har stort fokus i Ramirent under senare tid legat på trafiksäkerhet. Man har satsat hårt på det egenutvecklade tungskyddet för trafik som man kallar för SafePass. Det rör sig om en fordonsbarriär som är trafiksäker, lätthanterad och skapar en bra arbetsmiljö för de som utför jobbet längs våra vägar, liksom för trafikanterna. Den lätta vikten gör att man kan transportera många barriärer samtidigt och att behovet av att vara många personer ute på trafikarbetsplatserna minskar.
Kaj Mäki-Kala lyfter avslutningsvis fram personalen och den goda stämning de bidrar med på arbetsplatsen varje dag. De är, menar han, ett sammansvetsat gäng som trivs tillsammans, och som framöver också kan få en ny medarbetare.
– Vi kommer att skapa en ny heltidstjänst för en serviceinriktad person med fokus på leveransmottagning. Det får gärna vara en bra lagspelare, avslutar Kaj.

Research: Axel Eriksson
Text: Örjan Persson