Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Nytt rekord i solceller – ökning med 164 procent

Från januari till och med juli 2023 har 63 647 solcellsanläggningar installerats. Det är fler än under hela förra året och en ökning med 164 procent jämfört med samma period förra året. Det visar en ny sammanställning från Skatteverket genomförd av Vesivek, Nordens största takrenoveringsföretag som nu ger sig in på solcellsmarknaden

Under de senaste åren har solceller blivit en allt vanligare syn på svenska hustak. I slutet av 2022 fanns det nästan 150 000 anslutna anläggningar som tillsammans genererade nästan 2,4GW. Förra året ökade antalet solceller med nästan 50 procent, en siffra som ser ut att slås med råge i år. Från januari till och med juli månad i år har nästan 65 000 nya solcellsanläggningar installerats, en ökning med 164 procent jämfört med samma period förra året. Det visar Skatteverkets statistik för skattereduktion för grön teknik.
¬– Det är en utveckling som varit på gång länge men som tagit extra fart i och med de höga elpriserna. Sannolikt kommer den utvecklingen bara att fortsätta i takt med att behovet av förnybar el ökar och att tekniken utvecklas, säger Jani Jylhä, vd på Vesivek

Helhetsansvar
Att renovera taket inför en solcellsinstallation är oftast en god idé då taket måste hålla lika länge som solcellerna. Att behöva montera ned solceller för att renovera taket medför både risker och stora kostnader. Därför vill många passa på att installera solcellerna i samband med takrenoveringen.
– Vi har förstått att våra kunder helst jobbar med en leverantör som tar ett helhetsansvar. Och för oss är det en naturlig utveckling att även kunna erbjuda den servicen, vi är ju ändå uppe på taken, säger Jani.

Statistik:
Nya solcellsanläggningar i Sverige januari–juli 2023: 63 647
Nya solcellsanläggningar i Sverige januari–juli 2022: 24 103
Nya solcellsanläggningar i Sverige hela 2022: 61 695
Källa: Skatteverket

Källa: Vesivek