Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Morgondagens automationslösningar på Skandinaviens största industrimässa

Stor produktvariation och små serier brukar inte förknippas med robotar. Men numera är det faktiskt varken omöjligt eller olönsamt att automatisera. En inblick i den nya tiden ges på Skandinaviens största industrimässa, hi Tech & Industry Scandinavia i danska Herning, i början av oktober.

Arrangören bakom Skandinaviens största industrimässa, hi Tech & Industry Scandinavia, Messecenter Herning, firar i år 60-årsjubileim och har ända sedan starten fokuserat på att erbjuda centrala mötesplatser och kunskapsforum för hela industrin. Med sina mässor, dess format, storlek och stora antal besökare, har dess dragningskraft varit stor och i mångt och mycket bidragit till byggandet av starka, framgångsrika och konkurrenskraftiga företag i olika branscher.
hi Tech & Industry Scandinavia arrnageras den 3–5 oktober och kretsar i år bland mycket annat kring automatiseringens möjligheter.
– Vi upplever just nu den kanske största och snabbaste utvecklingen inom området automatisering och utveckling av industrirobotar. Det är också ett inslag på årets hi Tech & Industry Scandinavia där våra besökare får en spännande inblick i den senaste tekniken. Faktum är att både små och stora tillverkare idag kan skaffa sig tydliga konkurrensfördelar genom att investera i nya tekniska lösningar. Det vill vi visa här, säger Sisse Merrild Nielsen som är projektledare för mässan.

Svenska företag visar intresse
Hon nämner andra områden som årets mässa berör, till exempel svets- och produktionsutrustning, underleverantörer, intern logistik och livsmedelsteknik, och att de tillhörande aktivitetsområdena, som tagits fram i nära samarbete med deras partners, är en stor del av mässans DNA. Även hållbarhet är ett genomgående tema inom de olika verksamhets- och evenemangsområdena.
2021 samlade mässan cirka 17 000 besökare och 550 utställare. Flera av Sveriges mer kända företag väljer att exponera sig på hi Tech & Industry Scandinavia i Herning. Vi träffar en representant från Lesjöforskoncernen, ett bolag som representerar ett av världens största utbud av fjädrar och banddetaljer. Denne berättar att bolaget regelbundet besöker Danmark och Herning där de upplever att kontaktvägarna mellan företaget och dess kunder är mycket korta, och att de på så sätt når dem snabbare.
– Herning ligger inte längre från Sverige än att besökarna lätt kan ta sig dit med tåg eller bil. Det finns också relativt gott om övernattningsalternativ, upplyser Sisse Merrild Nielsen som uppmanar alla svenska intressenter att höra av sig till Messecenter Herning för information, råd och hjälp i samband med besök.

Nordiskt intresse för mässan
Med bara veckor kvar innan mässan går av stapeln är flera av mässhallarna fyllda, men det finns alltjämt möjligheter, understryker Sisse Merrild Nielsen, att erhålla en monter på mässan.
Mässan disponerar tolv stora utställningshallar. HI-mässan har i år inlett spännande samarbeten i Norden som borde locka fler nordiska besökare till Herning när hi Tech & Industry Scandinavia presenterar tekniska lösningar som i många avseenden kommer att prägla morgondagens industri.
– Vi firar 60-årsjubileum och är stolta över att ha varit med i så många år. Vi ser oss själva som branschens mötesplats – vi vill underlätta verksamheter och den kunskap och innovation som branschen utvecklar, avrundar Sisse Merrild Nielsen.

Text: Örjan Persson