Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Ledande leverantör av professionella transmissionslösningar

När det kommer till professionella transmissionslösningar är det få som slår Jens S. Transmissioner AB på fingrarna. Bolaget samarbetar med världsledande leverantörer och står för lokal expertis och anpassning av produkter som man utför i den egna verkstaden och montaget. Sammantaget formas ett brett utbud till konkurrenskraftiga priser.

Jens S. Transmissioner AB bildades 1944 under namnet Benzler & CO. Idag finns verksamheten representerad även i Finland, Norge och Danmark, varav den svenska verkstamheten sysselsätter 55 personer. Vi träffar Ola Wilhelmsson med ansvar för försäljnings- och marknadsfrågor.
– Vi levererar mekaniska komponenter och lösningar till svensk industri och kan erbjuda ett brett program av transmissioner för alla typer av drifter, säger Ola och nämner att bolagets verksamhet började med remdrifter, en produktgrupp som idag har utvecklats enormt beträffande material och utförande. Remdrifter används i samband med effektöverföring, transport och lyft, mest förekommande är gummi- eller polyuretanremmar.
– Vi tar fram bästa möjliga lösning utifrån varje enskild kunds förutsättning och fokuserar mycket på TCO – Total Cost of Ownership. Enkelt översatt betyder det att en del kunder vill köpa det billigaste alternativet medan andra vill ha det kvalitetsmässigt bästa, vilket även inkluderar olika logistiklösningar. Vi måste med andra ord sätta oss in i och förstå varje enskilt kundbehov och önskemål, förklarar Ola Wilhelmsson och nämner att många av bolagets kunder utgörs av maskinbyggare inom materialhantering och processindustrin.

Kedjedrift och kopplingar
Kedjedrift används för att flytta, lyfta eller rotera, och här finns många beställare bland sågverk och inom träindustrin. En annan produktgrupp är axelkopplingar som används för maskinsäkerhet eller i sammanhang då man vill dämpa vibrationer. I princip alla aktörer inom industrin efterfrågar dessa, vilket gjort att Jens S. Transmissioner har servat åtskilliga kunder inom inte minst tung industri.
Bolaget bygger dessutom en hel del växlar och motorer i det egna montaget.
– Vi har ett omfattande lager av komponenter som vi bygger samman till färdiga växlar utifrån kundensbehov. Här jobbar vi med såväl enstycks- till seriemontage, berättar Ola.

Konkurrensfördelar
Jens S. Transmissioner förfogar över en säljorganisation på elva personer i Sverige. Man har genom åren också utvecklat ett stort kontaktnät av återförsäljare som bearbetar olika lokala marknader. ABB, Tetra Pak, TTS och Metso Minerals är bara några av de bolag man servat genom åren. Kunderna finns rikstäckande och väljer att samarbeta med Jens S. Transmissioner tack vare bolagets långa erfarenhet och breda kompetens kring produkter och applikationer.
– Vår höga tillgänglighet och vårt omfattande lager gör att vi kan leverera produkter med mycket kort varsel. Detta uppskattas mycket, liksom att vi är en oberoende leverantör med kunskap och kapacitet att anpassa våra lösningar efter kundernas behov. Det mesta av vårt arbete utförs i vår egen anläggning, vilket gör hela processen kostnadseffektiv, säger Ola Wilhelmsson.
Ola ser ljust på företagets framtid. Han spår en mer digitaliserad, och således också mer kostnadseffektiv, affärsprocess med utveckling av såväl produkter som tjänster.
– Nya investeringar i maskiner, robotar och digitala lösningar kommer att underlätta produktionen, konstaterar Ola Wilhelmsson.

Research: Arn Omanovic
Text: Örjan Persson