Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Funktionell skyddsinklädnad ökar värdet på skåpbilar och transportbilar

Arbetsbänk hos Conturas.

Conturas AB är ett växande familjeföretag som både tillverkar kvalitativa skyddsinklädnader till skåpbilar och transportbilar samt tåliga skåp till exempelvis flakbilar. Med lång erfarenhet och anpassade lösningar har man mycket att erbjuda de som behöver en funktionell, säker och slitstark arbetsbil. Allt fler får också upp ögonen för Conturas produkter.

Vi träffar Kjell Gustavsson, som är VD på Conturas AB. Kjell Gustavsson har arbetat inom branschen sedan 1977 och startade företaget 2006. Conturas arbetar i huvudsak inom två områden. Det första är att man tillverkar skyddsinklädnader till skåpbilar och transportbilar, och det andra är att man tillverkar skåp för olika fordon, som flakbilar och mindre lastbilar. Kjell Gustavsson berättar om ett gediget familjeföretag, med dess många fördelar gällande erfarenhet och kompetens.
– Det viktiga i företaget är våra kunniga medarbetare. Hela familjen arbetar här och företaget kommer att finnas kvar länge. Min fru Ann arbetar med bland annat med administration, ordermottagning och ekonomi. Min yngsta son Mattias började arbeta inom produktionen 2009, och 2014 började även min äldre son Johan i företaget. Idag är vi totalt åtta medarbetare och vi kommer att växa ytterligare längre fram, säger Kjell.
Att det gått bra för företaget har också inneburit att lokalerna i Wallhamn på Tjörn har behövt utökas.
– Vi har en komplett verkstad och lager för tillverkning av såväl skåp som skyddsinklädnad, allt görs på plats i våra egna loklarer. Det var 2008 som vi köpte loss fastigheten som vi fortfarande huserar i. På den tiden var ytan på 1000 m2 inklusive lager. 2014 byggde vi till ytterligare 350 m2. Men vi fortsätter att växa och börjar redan bli trångbodda, så vi planerar för ytterligare utbyggnad, berättar Kjell.

Skyddsinklädnader med många funktioner
Många transportbilar saknar skyddsinklädnad när de levereras, och därför är det viktigt med en inklädnad. Om en transportbil inte skyddas, kan skador uppstå som blir kostsamma att laga. Då är det betydligt enklare att laga skyddsinklädnaden.
– Man monterar skyddsinklädnaden i bilen för att skydda insidans golv och väggar när man till exempel lastar tunga saker, så att de inte flyger in i väggen och skapar en buckla och färgsläpp på utsidan, säger Kjell.
Conturas tillverkar skyddsinklädnader med bra passform och utformning, vilket många hantverkare uppskattar.
– Vi tillverkar en skyddsinklädnad med vita plywoodskivor. Våra lösningar är snygga och ljusa. Vi specialtillverkar inklädnaden för att passa varje enskild bilmodell.
Conturas skyddsinklädnad används också när man vill montera inredning i sina bilar.
– De företag som exempelvis bygger arbetsbänkar, lådor och förvaringsskåp i skåpbilar, behöver något att fästa detta i. Och då använder man våra produkter. Detta medför en bättre arbetsmiljö med jämnare golv och väggar, men framförallt ett bättre andrahandsvärde, då bilen förblir hel och fräsch, berättar Kjell.
Conturas säljer sin skyddsinklädnad direkt till exempelvis bilåterförsäljare, olika skåpsinredare och påbyggnadsföretag.
– Det vanligaste är att påbyggnadsföretag köper skyddsinklädnader av oss. Men allt fler bilhandlare får upp ögonen för oss och ser detta som något extra de kan erbjuda sina kunder när de beställer en ny bil. Redan då får de möjligheten att beställa med skyddsinklädnad, som sedan är monterad när de hämtar sin bil, säger Kjell.

Skåp för vårt nordiska klimat
Conturas andra arbetsområde är att man bygger skåp till olika typer av bilar.
– Vi bygger skåp som man sätter på flaket eller på ramen på en mindre lastbil eller flakbil. Därefter kan man förvara saker i skåpen eller låta en påbyggare fylla dem med olika förvaringslösningar. Skåpen kommer i olika utföranden och vi monterar även takräcken, bågar med arbetsbelysning och liknande.
Skåpen som Conturas levererar är högkvalitativa och innehåller flera finesser som gör användningen enklare och säkrare.
– Vi erbjuder ett förmonterat varningssystem, som varnar med en ljudsignal om man sätter sig i arbetsbilen och har glömt att stänga luckan. Skåpets stomme är gjord i aluminium och skivorna är gjorda av ett sandwichmaterial med en kärna av 25 mm isolering och 2 mm blank armerad polyester. Detta blir ett riktigt tåligt skåp i lätt vikt som är gjort för våra nordiska klimat och för att hålla i många, många år, avslutar Kjell Gustavsson.