Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

BGG-Service utvecklar kapaciteten i industrins brandförsvar

Brandövning med material från BGG-Service.

BGG-Service AB arbetar bland annat med räddningsfordon, brandmaterial, industriell service och underhåll. Man tillverkar rostfria tankar till brandkårer, mindre släck- och räddningsbilar och säljer räddningsutrustning från Resqtec samt One Seven släcksystem. Företaget har växt succesivt och utvecklar ständigt kapaciteten i industrins och brandkårernas brandförsvar.

Vi träffar Anders Martinsson, som driver BGG-Service AB i Arvika, ett företag som har en viktig funktion att fylla då man bland annat arbetar med brandförsvar och akut underhåll av industrimaskiner. I dagsläget har BGG-Service nio anställda och man tar in extra personal vid behov. Anders Martinsson har en gedigen erfarenhet inom området och har tidigare exempelvis arbetat som produktionsledare på Volvo Wheel Loaders.
– Jag började på BGG-Service år 2009 och arbetade då för Bo-Göran Gustavsson, som startade företaget 2001 och har gett företaget dess namn, säger Anders.
Under en period arbetade Anders även på Svenska Räddnings Fordon i Arvika, vilket var en bra erfarenhet att ta med sig. När detta företag gick i konkurs, tog BGG-Service över en del av dess kompetens.
– Jag tog även med mig en verksamhet med lastväxlartankar in i företaget, det vill säga lastbilar med lastväxlare. Vi bygger själva tanken och ramen till lastväxlaren och detta gör vi i kvalitativt rostfritt stål, som är behandlad invändigt för att kunna köra vatten på bästa sätt, säger Anders.

One Seven – ett nytt system som ökar kapaciteten i släckningsarbetet
Den första tanken som BGG-Service byggde gick till Norge och därefter har det flutit på bra. Företaget har byggt omkring 40 tankar, tankar som är anpassade för skogsbränder där räddningsbilden är en fyrhjuling med cirka 8 kubikmeter vatten. Man tillhandahåller en beprövad teknik som ligger i framkant.
– Tankarna har ett värde på mellan 600 000 och 2,4 miljoner beroende på vilket släcksystem de har. Vi har byggt många specialtankar med skärsläckare, tryckluft och andra funktioner. Vi kommer också att starta en serviceorganisation för att åka ut och serva One Seven system och tankar, säger Anders.
One Seven är ett nytt system som BGG-Service arbetar med i sina tankar.
– Detta system innebär att det blir sju gånger högre släckkapacitet av samma mängd vatten, då man blandar vattnet med luft och skum. Det går att köra One Seven med torrskum för att exempelvis skydda en vägg, då detta fäster på väggen tills den är släckt och sedan kan sopas upp. Detta är något som samtliga industrier bör använda sig av, menar Anders.
Anders ser många fördelar med det nya systemet som kan levereras i båda mobila och fasta installationer, och som optimerar användningen av vatten. Systemet är flexibelt och kraftfullt och används just därför inom många industrier, speciellt där stora områden behöver skyddas och där det finns känslig utrustning, till exempel inom kemisk industri, fordonsindustri, energiförsörjning och återvinning. One Seven erbjuder en hög skyddsnivå med hög hastighet av brandbekämpning och produkterna är användarvänliga även för de som inte arbetar med att släcka bränder.
– Volvo här i Arvika har ett sådant system, vilket ger dem väldigt stor kapacitet. Har man 300 liter vatten så kan man räkna upp detta till 2100 liter. Från och med september i år kommer vi att arbeta mycket med detta system. De finns även för fast montage som ett komplement till vanliga vattenposter. Vi har börjat informera företag i vårt närområde om detta och kommer att rikta in oss mycket mot industrier, säger Andreas.
Tanken är att också att man ska vända sig mot brandkåren i olika städer.
– I dagarna fick vi en order från Umeå, där vi ska bygga in ett sådant system för brandkåren och starta upp det i slutet av året, säger Anders.

Eftertraktad svets- och monteringskunskap
BGG-Service har även en god svets- och monteringskunskap att bidra med till industrier. Man erbjuder svetsning i rostfritt, aluminium, grov svartplåt och tunnplåt och gör konstruktioner i exempelvis aluminium och rostfritt.
– Vi arbetar också med underhåll på fabriker och med att renovera maskiner för olika företag här i Arvika. Vi har här kunder som Arvika Gjuteri, Volvo Wheel Loaders och Fundo Aluminium. Vi reparerar och servar maskiner både på plats och i vår verkstad, och tillverkar de lösningar som kunderna har behov av. Vi löser även problem akut och under helger och har ett gediget rykte, vi är väldigt kundinriktade, säger Anders.
Att BGG-Service är ett företag som löser många olika typer av problem är tydligt.
– Vi har även tillverkat en bensindriven motorspruta med avgasrening för att möta miljökraven för att exempelvis använda vid skogsbränder, och vi arbetar på att göra den så lätt och mobil som möjligt. Målet är att den ska väga 300 kg med kärra. Kapaciteten med denna är otroliga 3300 liter per minut, avslutar Anders Martinsson.

Research: Peter Hägg