Bara tre av tio planerar takbyte i samband med solcellsinstallation
Enligt en undersökning kan nästan 8 av 10 tänka sig att installera solceller medan bara 3 av 10 skulle renovera taket i samband med installationen. Ett sådant förfarande kan leda till onödiga kostnader ifall taket behöver bytas under solcellernas livslängd.
Den svenska solcellsmarknaden slår rekord på rekord. 2022 installerades 55 000 nya solcellsanläggningar, vilket var en ökning med 46 procent jämfört med året innan. Och under årets första kvartal uppskattar Svensk Solenergi att det installerades fler än 23 000 nya solcellsanläggningar vilket är en ökning med hela 160 procent.
– Det är såklart vinterns höga elpriser i kombination med en osäkerhet inför framtiden som ligger bakom den dramatiska ökningen.
– Vi på Vesivek har precis börjat erbjuda solceller till våra befintliga kunder och märker redan en enorm efterfrågan, säger Jani Jylhä, vd på takrenoveringsföretaget Vesivek.
Dyrt att missa att renovera tak innan montage av solceller
76 procent av svenskarna kan tänka sig att installera solceller, det visar en ny undersökning som Vesivek låtit genomföra. Men enligt samma undersökning är det bara 33 procent som planerar att renovera taket i samband med installationen, något som tyder på att många kommer få problem när taket behöver renoveras. Solceller håller i ungefär 25 år och då behöver taket hålla lika länge.
– Om solcellerna först måste monteras ned för att därefter installeras på nytt kan det tillkomma en kostnad på över 100 000 kronor. Det kan dessutom bli svårt att hitta någon som vill ta sig an jobbet då konstruktionen riskerar att skadas, säger Jani.
Tre saker att tänka på inför solscellsinstallation:
- De flesta installatörer sätter fästen som går igenom tätskiktet, vilket ökar risken för läckage på gamla tak. Dessutom spricker gamla pannor lättare än nya.
- Om någon annan aktör än installationsföretaget behöver montera ned panelerna kan garantin upphöra att gälla.
- Väntetider hos solmontagefirmor är upp till sex månader vilket kan bli problem vid akut läckage. Dessutom vill många firmor inte utföra extrajobb med nedmontering på grund av riskerna att skada anläggningen.
Källa: Vesivek