Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Kollaborativa robotar hjälper Husqvarna att bli mer kostnadseffektivt

Robotlösning på Husqvarna.

För företaget Husqvarna är automation en viktig nyckel till konkurrenskraftig produktion. Tack vare kollaborativa robotlösningar har företagets motorsågstillverkning ökat flexibiliteten och blivit mer kostnadseffektiv.

Med fokus på hög prestanda, användarvänlighet och säkerhet har Husqvarna i över 60 år tillverkat motorsågar för skogsarbete, jordbruk och trädgårdsskötsel. Att hela tiden utveckla produktionsmetoderna är ett måste för att företaget ska vara konkurrenskraftigt på världsmarknaden. 2018 var det därför hög tid att uppgradera momentet där motorsågens startapparat monteras. Det var inte flexibelt, hade lång cykeltid och det blev rätt ofta fel.
– Vi kom ganska snabbt in på en flexibel kollaborativ lösning som vi kan köra relativt snabbt, och där vi har möjlighet att utöka eller byta uppgifter i framtiden, säger Jimmie Sollén, teknisk chef på Husqvarna.

YuMi lyft i produktionen
Efter att ha analyserat alternativa lösningar föll Husqvarnas val på YuMi®, en kollaborativ robot från ABB. Efter installation och igångkörning arbetar nu roboten sida vid sida med operatörerna i monteringsbanan, där den plockar skruvar och med hjälp av skruvdragare monterar startapparaten på motorsågen.
– Det här är en mycket mer tillförlitlig lösning än den vi hade tidigare. Roboten utför ett monotont moment och den är dessutom ganska enkel för våra teamledare ute på banan att återställa om det skulle bli några problem. Tack vare YuMi får vi en mycket mer flexibel produktion, säger Jimmie Sollén.
Installationen av YuMi har resulterat i högre repeterbarhet, färre avvikelser i monteringsbanan och har bidragit till en hög tillförlitlighet. Dessutom har roboten förbättrat operatörernas arbetsmiljö, eftersom den reducerar ergonomiproblem till följd av repetitivt skruvande.

Industrirobot blev kollaborativ
Med YuMi i drift fortsatte Husqvarna att undersöka möjligheterna till förbättringar i produktionen av motorsågar. Det resulterade i att man under fjolåret installerade ytterligare en kollaborativ lösning på samma monteringsbana; en industrirobot IRB 1600 från ABB som med hjälp av programvaran SafeMove och scanners kan arbeta nära operatörerna och delvis utan stängsel. ABB-roboten skruvar fast motorsågens handtagssystem, samtidigt som den sätter dit en kedjefångare.

Fler robotlösningar i framtiden
Idag producerar Husqvarnas operatörer med hjälp av de kollaborativa robotlösningarna från ABB över 400 motorsågar per skift. YuMi har blivit en i gänget på monteringsbanan, och för att ytterligare öka flexibilitet och kostnadseffektivitet i framtiden kommer Husqvarna att fortsätta investera i sofistikerade robotlösningar.
– Vi letar löpande efter nya sätt att automatisera och har väldigt ambitiösa planer för fler kollaborativa lösningar, antingen med rena cobots eller med kollaborativa applikationer. På så sätt kommer vår fabrik att bli ännu mer konkurrenskraftig, säger Jimmie Sollén.
– Vi är väldigt glada över att få vara en strategisk partner till Husqvarna när de automatiserar. Med vår YuMi-cobot har de kunnat få bort en monoton arbetsuppgift och med vår industrirobot har de kunnat minska sina kostnader per producerad produkt och därmed ökat sin konkurrenskraft. Vi bidrar gärna med kollaborativa lösningar, både med cobots och industrirobotar, säger Peter Wik, Area Sales Manager på ABB Robotics.

Källa: ABB Sverige