Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Ett flaggskepp inom mätteknik

Värnamo Mätcenter använder avancerad teknik som CMM och CAD för att möta marknadens behov av exakt mätning. Bland kunderna finner man allt från Jaguar och Landrover till Skylink och Ostindiefararen i Göteborg. För att bidra till branschens utveckling har företaget bland annat utvecklat programsystem åt sina kunder och utbildningar inom mätteknik. Nu vill man utöka personalstyrkan med ytterligare en skicklig mättekniker.

Peter Bäckman startade Värnamo Mätcenter år 2000 med en vision om att möta marknadens behov av oberoende extern mätning. Idag har företaget blivit ett flaggskepp inom mätteknik. Med hjälp av avancerad teknik som CMM och CAD har företaget mätt allt från skogsmaskiners underreden till små komponenter för sjukhus. Deras expertis sträcker sig över alla områden, allt från vardagliga produkter till avancerade rymdprojekt.
– Ingen uppgift är för stor eller för liten för oss, säger Peter.

Bred kundbas
Bland Värnamo Mättekniks kunder finner man bland annat IKEA Test lab, Husqvarna, Scania och Weland. Man har även en del kunder utomlands; en av företagets främsta kunder är Trend Technologies på Irland. Företaget har varit delaktiga i många intressanta och banbrytande projekt genom åren. Man har ansvarat för allt från mätningen av satellitsystem för Skylink till att säkerställa att varje dörr på Jaguar och Landrover är perfekt anpassade för olika behov.
– Ett minnesvärt ögonblick i vår historia var när vi fick ett expressuppdrag för en dieselspridare, som skulle mätas och sedan sättas i en taxi som tog spridaren till Göteborg där den monterades i Ostindiefararen dagen innan avfärd, berättar Peter.

Samarbetet med konstruktörerna är en av nycklarna till företagets framgångar. Tillsammans skapar de lösningar och säkerställer att allt passar perfekt och flyter på smidigt.
– Just nu fokuserar vi en del på mätning av elmotorer för fordonsindustrin, säger Peter.

Bred verksamhet
Värnamo Mätteknik är mycket måna om att bidra till branschens utveckling, vilket man bland annat gör genom att erbjuda utbildningar inom mätteknik.
– Vi har även varit involverade i att utveckla programsystem som ger våra kunder möjlighet att själva styra sina processer, säger Peter.

Med en nuvarande personalstyrka på fyra personer är Värnamo Mätteknik redo att ta nästa steg genom att söka en femte medlem till teamet.
– Just nu letar vi efter skickliga mättekniker i regionen, berättar Peter.

Värnamo Mätteknik står för närvarande inför ett generationsskifte, som kommer äga rum inom ett par år. Emma Bäckman, Peters dotter, står redo att axla ansvaret för familjeföretaget.

Intervju: Ossian Wigton
Text: Andreas Ziegler