Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Smart belysning spar energi i hjärnsmart skola

Gården framför entrén till Kattegattgymnasiet i Halmstad.

Kattegattgymnasiet i Halmstad flyttade nyligen in i en toppmodern, nybyggd skola utrustad med Sveriges första hjärngym. Ett automatiskt styrsystem från ABB bidrar till att göra den nya skolan både energieffektiv, säker och bekväm. Kombinationen KNX och DALI är oslagbar inom belysning och kan spara 30 procent energi jämfört med manuellt styrd belysning

Efter många år i äldre, nedgångna byggnader och tillfälliga lokaler flyttade Halmstads största gymnasieskola – Kattegattgymnasiet – in i den andra och sista etappen av sin helt nybyggda skola under hösten. Skolans ledord är “hjärnsmart”, ett koncept som skolan med utgångspunkt i hjärnforskningen utvecklat för att ge elevernas hjärnor goda förutsättningar för lärande.
– Vi har varit måna om att bygga en skola som ligger i teknikens framkant, både för att bli en attraktiv skola för framtidens elever och för att vara rädda om såväl oss människor som planeten, säger Ida Ahlberg, skolintendent och den som hållit i bygget från skolans sida.
Den nya skolan, med sina över 19 000 kvadratmeter och plats för 1 600 elever plus 200 lärare, är därför utrustad med KNX, ett system för fastighetsautomation. I dagsläget styr KNX-systemet belysningen i hela skolan. Alla installerade armaturer är utrustade med DALI, ett standardiserat gränssnitt för digital ljusstyrning, vilket möjliggör enkel och skalbar styrning via KNX. På skolan ser närvarodetektorer till att belysningen dimras ned och sedan släcks om ingen rört sig i rummet på en stund. När skolan larmas på släcks all belysning automatiskt för att spara energi.
– Kombinationen KNX och DALI är idag oslagbar inom belysning. Beräkningar visar att man sparar minst 30 procent energi jämfört med manuellt styrd belysning, säger Anders Holmén som är kundansvarig säljare på ABB Electrification i Sverige.

Stora energibesparingar och ökad säkerhet
I framtiden finns möjligheten att koppla upp och styra fler saker med KNX-systemet, till exempel värme och markiser.
– Det här är absolut det största KNX-system som jag någonsin programmerat och driftsatt. Men det har gått utmärkt och mycket snabbare än jag trodde, trots att jag bara har jobbat med KNX ett par år. Hade jag några funderingar ringde jag bara min expert Anders på ABB som alltid funnits till hands som stöd och svarat på frågor, säger Daniel Bengtsson på företaget Prenad i Halmstad som installerat systemet.
För en verksamhet i Kattegattgymnasiets storlek innebär ett automatiskt styrsystem stora energibesparingar. Med moderna LED-armaturer i kombination med KNX-styrning går det att minska belysningens elförbrukning med mer än 85 procent jämfört med äldre, manuellt styrda armaturer. Den nya skolan är också betydligt mer energisnål än den gamla; energiförbrukningen beräknas minska från cirka 150 till drygt 80 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Ökad säkerhet
Förutom energibesparingen och bekvämligheten i att slippa släcka och tända lampor bidrar KNX-systemet även till ökad säkerhet. Om någon av nödutgångarna felar och inte låses upp när skolan larmas av på morgonen förblir skolan släckt – en tydlig signal om att den inte ska användas. Skulle brandlarmet gå regleras ljuset upp till max i hela skolan samtidigt som ljud och bild i aulan stängs av. Därmed underlättas en säker utrymning av lärare och elever och ingen kan missa att brandlarmet går.

Källa: ABB