Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

SKF i samarbete för att påskynda utvecklingen av fossilfritt lagerstål

Närbild på kullager från SKF.

SKF stödjer utvecklingen av fossilfritt lagerstål genom ett samarbete med Luleå tekniska universitets initiativ CH2ESS. Som en del av samarbetet kommer SKF att delta i och finansiera forskning inom vätgasanvändning i industriprocesser och energisystem för att påskynda omställningen av fossilfri tillverkning av lagerstål.

Victoria Van Camp, President, SKF Technology, säger:
– Mekaniska komponenter är mycket viktiga för att säkerställa funktioner och drift av framtida vätgassystem. Tillsammans med CH2ESS och dess partners kan vi bidra i utformningen av robusta, pålitliga vätgassystem, med lägsta möjliga påverkan på miljön och på den totala driftskostnaden. Det här kommer inte bara att gynna svensk industri, utan också global teknikutveckling för den framtida vätgasekonomin.
Forskningsområdena kommer omfatta keramiska hybridlager, elbilar och andra applikationer, samt utveckling och kommersialisering av fossilfri produktion av lagerstål. Med kompetens inom maskinoljor, materialvetenskap, produktionsteknologi och lösningar inom Internet of Things kommer SKF aktivt att bidra till arbetet.

Vätgas nyckeln till ett fossilfritt energisystem
Rikard Gebart, verksamhetsledare för CH2ESS och professor i energiteknik, Luleå tekniska universitet, säger:
– Vi är mycket glada att SKF har beslutat att ansluta sig till vårt kompetenscentrum CH2ESS. SKF:s stora kunnande inom flera strategiskt viktiga områden kommer att bli ett välkommet tillskott till den kompetens som redan finns inom CH2ESS. Vi ser fram emot ett spännande samarbete där vi tillsammans löser viktiga problem kopplade till vätgastekniken.
Vätgas är nyckeln till ett fossilfritt energisystem och CH2ESS (Center for Hydrogen Energy Systems Sweden), en nyligen inrättad forsknings- och kunskapssatsning på Luleå tekniska universitet, fokuserar på vätgasanvändning i industriprocesser och energisystem i nära samarbete med svensk industri.

Källa: SKF