Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Ledande logistikaktör satsar på hållbara transportalternativ

DFDS Logistics Contracts AB är en dynamisk aktör inom den svenska logistiksektorn. Den senaste tiden har företaget satsat på att stärka sin närvaro i södra Sverige. Samtidigt gör man stora satsningar på att elektrifiera sin fordonsflotta för att minska sin miljöpåverkan och främja hållbara transportalternativ.

DFDS är ett danskt bolag som har ett av Europas största integrerade sjöfart- och logistiknätverk. Koncernen har etablerat företag i 25 nordeuropeiska länder. I industriområdet Arendal i Göteborg har det svenska bolaget DFDS Logistics Contracts AB sitt huvudkontor. Här träffar vi företagets VD, Muhamed Ceric, som har lett företaget in i en ny expansionsfas de senaste åren.
– Med etableringar i Göteborg, Borås, Jönköping och Karlshamn har vi stärkt vår närvaro och utökat vår verksamhetyta till 120 000 m², berättar Muhamed.

Gröna transportalternativ
Hållbarhet och frågor rörande miljön blir allt viktigare för individer, företag och samhället i stort. Företag som är verksamma inom logistiksektorn, som ofta använder lastbilar för sina transporter, behöver därför tänka på hur de ska hantera dessa frågor om de inte redan gjort det; hållbarhet är inte längre en framtidsfråga, det är en nutidsfråga. Som en ledande aktör inom logistiksektorn är detta en viktig fråga för hela DFDS. Muhamed berättar att man har kommit en bra bit med detta arbete.
– Vi har totalt beställt 125 el-lastbilar, varav 8 utgår från Karlshamn och 60 från Göteborg. På sikt utvärderar vi att elektrifiera fler lastbilar, vilket ligger i linje med vår hållbarhetsstrategi, säger Muhamed.

Det finns ett antal utmaningar rörande övergången till hållbara transportalternativ. Precis som när det gäller personbilar, är en laddinfrastruktur, med laddstolpar, avgörande för att det hela ska vara genomförbart på en stor skala. Detta är bara en av alla utmaningar som Muhamed, hans medarbetare och företagets samarbetspartners arbetar aktivt med för att lösa.

DFDS leder vägen
DFDS är en dynamisk aktör på den internationella logistikscenen; det är viktigt att inte bara hänga med i utvecklingen, utan även att leda vägen. I detta syfte har Muhamed och hans kollegor även arbetat med att diversifiera sina tjänster de senaste åren. Muhamed avslutar med att berätta vad nästa steg i företagets expansion består av:
– Utöver att fortsätta satsa på våra hållbarhetsinitiativ kommer vi öka vår närvaro på flera platser i Sverige.

Intervju: Lukas Fernholm
Text: Andreas Ziegler