Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Kaffe och choklad – som de SKA smaka

Det är skillnad på kaffe och kaffe. Det blir extra tydligt när vi besöker Halmstadsföretaget I’m Coffee and Chocolate med ägaren Alpha Ousmane i spetsen. Han äger en egen plantage i Guinea och producerar sitt eget kaffe i lockarna på Linjegatan, där han även tillverkar choklad.

Alpha Ousmane är mannen bakom uppskattade familjeföretaget I’m Coffee and Chocolate. Han har sina rötter i Guinea där han äger en kaffeplantage på 20 hektar med 40 000 plantor. Han driver företaget från lokalerna på Linjegatan i Halmstad tillsammans med hustrun Ida. Duon reste en hel del och bestämde sig för att stanna i Sverige när Ida väntade barn. Under tiden tog Alphas mor över plantagen i Guinea men när orken började tryta ville hon sälja den.
– Jag kände att jag hade för många minnen och för starka band till familjeplantagen så jag bestämde mig för att ta över den. Samtidigt grundade jag I’m Coffee and Chocolate, berättar Alpha Ousmane som började rosta kaffebönor i lokalerna som då låg på Slottsmöllan.
– Det var tufft i början, jag arbetade ensam men bestämde mig för att satsa på bönor av högsta kvalitet och ta fram ett riktigt lyxigt kaffe, minns Alpha som redan två år senare fick pris som Årets Nybyggare i Halmstad.

Äkta råvaror
2020 investerade Alpha och Ida i nuvarande lokaler som är bättre anpassade för verksamheten. Dessa innefattar ett kafferosteri och en chokladfabrik. Härutöver säljer de torkad frukt.
– Under pandemin kändes det rätt att investera och satsa på chokladfabriken. Det var något vi hade funderat på ett tag, berättar Alpha.
Han menar att de jobbar med ett genuint hantverk där allt tillverkas från grunden. Såväl kaffebönor som kakaobönor kommer från Guinea, och i den egna anläggningen pressar de sitt eget kakaosmör, rostar kaffebönor och tillverkar chokladkakor, kakaopulver och en mängd andra produkter.
– Beträffande kaffebönor rostar vi uteslutande bönor med grad 1 och 2, det vill säga de mest kvalitativa bönorna. Vi jobbar med äkta råvaror som är bra för hälsan. Kvalitet är A och O för oss och våra produkter har full spårbarhet, säger Alpha Ousmane, som har en stark förkärlek till ekologisk odling.
Han är själv i grund och botten bonde och vet med andra ord hur slitsamt jobbet kan vara. Därför jobbar han uteslutande med ekologiska produkter.
– Det handlar om att visa respekt för våra leverantörer och bidra till att främja bönderna och små kooperativ, säger Alpha.

Söker nya samarbeten
I’m Coffe and Chocolate levererar till såväl privata kunder som myndigheter, livsmedelsbutiker och företag. Alpha och Ida arrangerar även studiebesök samt kaffe- och chokladprovningar, och har tydliga ambitioner om att utvidga verksamheten och exportera produkter.
– Nu söker vi efter fler återförsäljare över hela landet med ambitionen att leverera bättre fika i både hemmen och på arbetsplatserna. Vi är öppna för alla samarbeten, avrundar Alpha Ousmane.

Intervju: Oliver Malm
Text: Örjan Persson