Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

En svensk arbetssko av högsta kvalitet

Arbeskos historia sträcker sig 185 år tillbaka i tiden. Idag kombinerar företaget traditionell hantverkskunskap med moderna tillverkningsmetoder för att ta fram skor som är klädsamma, säkra och håller länge.

I första halvan av 1800-talet började skomakaren Anders sälja skor på torget i Örebro. Detta var början på vad som under 1950-talet blev Arbesko, som tillverkar några av de mest populära arbetsskorna på den svenska marknaden.
– Vi ser fram emot att fortsätta vår resa som en ledande kraft inom svensk industri. Genom att behålla vår produktion i Sverige och satsa på innovation och teknologi, strävar vi efter att vara en förebild för en hållbar och konkurrenskraftig framtid, säger Olov Eriksson, som är produktutvecklingschef på Arbesko i Kumla.

Kvalitet
Arbetsskor fyller ett väldigt viktigt syfte, då de skyddar användarens fötter från skador i allt från lager till industrier och på byggarbetsplatser. Därför ställs det väldigt höga krav på skorna. Engagemanget för kvalitet är stort på Arbesko.
– Arbeskos historia har alltid varit präglad av ett åtagande för högsta kvalitet. Vi kombinerar traditionell hantverkskunskap med moderna tillverkningsmetoder, så att varje sko uppfyller både våra och användarens höga krav, säger Olov.

Skyddsskor certifieras i olika klasser och med olika egenskaper beroende på användningsområdet. Olov berättar lite mer om Arbeskos skor:
– Med material som tål temperaturer från -40 grader upp till 300 grader, står våra skor emot de mest extrema förhållanden. Vi har som mål att inte bara klara kraven i standarden, vi lägger våra kvalitetskrav högre än så. Våra användare förväntar sig att våra skor klarar av de mest krävande arbetsmiljöerna.

I utbudet finner man arbetsskor som är speciellt utformade för olika yrkesgrupper, exempelvis i form av A315, som är utformad för personer som arbetar med känslig elektronik, och Oxelösund 650, som är en svetsarkänga som tål extremt höga temperaturer.

Hållbarhet på flera områden
Arbeskos skor ligger i utvecklingens framkant. Detta gäller även materialvalen.
– Vi lägger mycket fokus på att hitta mer hållbara material för våra produkter. Till exempel har vi, i vår senaste serie, för första gången använt en sula med 15 % återvunnet nitrilgummi. Samtidigt är vår höga kvalitet en del av hållbarhetsarbetet. En sko som håller längre behövs inte bytas ut lika ofta och ger skon en mycket längre livslängd, säger Olov.

Efter cirka 185 år i branschen fortsätter Arbesko vara en skotillverkare som är ett modernt föredöme för hela branschen och fortsätter sitt fokus på att skydda arbetare inom den svenska industrin.

Intervju: Lukas Fernholm
Text: Andreas Ziegler