Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

En långsiktig leverantör för säker och effektiv begravningsverksamhet

Sveriges ledande leverantör av produkter för begravningsverksamhet är AB Orax i Vårgårda. Det unika och breda sortimentet består av fler än 1 500 artiklar och inkluderar allt från lösningar för kisthantering till skötsel av kyrkogårdar. I en bransch som kräver omsorg står Orax för ett tidlöst koncept.

AB Orax, grundat på 1940-talet av entreprenören Orvar Axelsson, har utvecklats från en cykeltillverkare till att bli Sveriges ledande leverantör av utrustning för begravningsverksamhet. Genom att hålla nära kontakt med sina kunder och ständigt utveckla sina produkter har Orax blivit en aktör med lång erfarenhet av att underlätta för sina kunder i en bransch som kräver kvalitet och omsorg.
Magnus Thordmark som är VD för Orax berättar:
– Vi har specialiserat oss på att ta fram unika och skräddarsydda produkter tillsammans med våra kunder. Man kan säga att det engagemang och hjärta som vi lägger ner i vårt arbete återspeglas i våra produkter, säger Magnus och tipsar om Orax välsorterade webbutik.

Helhetskoncept
Orax produktutbud inkluderar allt från förvaring och hantering av kistor till skötsel och utsmyckning av kyrkogårdar. Med fler än 1 500 artiklar i sitt sortiment strävar Orax ständigt efter att utöka och förbättra sitt sortiment i syfte att möta sina kunders behov. I den egna produktionen tillverkar de egna unika produkter som de även utvecklar själva. I sortimentet ingår också välkända varumärken som Grythyttan och Fiskars.
– Vi ser oss som en helhetsleverantör och strävar efter att erbjuda våra kunder de produkter och den utrustning de behöver för att kunna utföra sitt arbete säkert och effektivt. Vi samarbetar även med andra lokala leverantörer, till exempel inom laserskärning, skärande bearbetning, ytbehandling och elektronik, berättar Magnus Thordmark.
Kunderna som Orax betjänar inkluderar kyrkor och regioner, såsom sjukhus och bårhus i hela Sverige, för vilka Orax tillhandahåller exempelvis förvaringslösningar med kyl- och frysfunktioner för kistor samt hanteringsvagnar. Orax engagerar sig också i projektering och rådgivning för att optimera arbetsmiljön, maximera utrymmesutnyttjande och energieffektivitet. Dessutom erbjuder de utbildning av personal, serviceavtal och regelbundet underhåll för att säkerställa att deras produkter förblir i optimalt skick och kan användas under lång tid.

En pålitlig partner
Orax historia och tradition är en central del av deras företagsidentitet. De arbetar ständigt med att bevara och utveckla detta arv samtidigt som de fortsätter att modernisera och utveckla sin verksamhet och sitt erbjudande.
– Vi ser oss som mer än en leverantör av begravningsutrustning. Vi vill vara en pålitlig partner som tillsammans med våra kunder och leverantörer ger alla en värdig sista resa och viloplats. På så sätt vill vi vara både en resurs för våra kunder och en föregångare i vår bransch, säger Magnus Thordmark.
Magnus, som tog över som VD för Orax för tre år sedan, har en bakgrund inom industri och produktutveckling samt erfarenhet från både stora internationella och små företag. Han har tillsammans med sin ledningsgrupp och alla medarbetare arbetat med företagets utveckling på alla områden, från produkter och personal till marknadsföring och produktion, och har en stark framtidstro och en långsiktig strategi för fortsatt utveckling.

Intervju: Oliver Malm
Text: Örjan Persson