Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Bio-oljan med ”lifetimefill” för minskat Co2 avtryck

Grävmaskin med hydraulolja från PANOLIN, som XOIL Sweden har agenturen på.

XOIL Sweden har agenturen för PANOLIN i Sverige, det ledandemärket för högpresterande EAL-Biologiskt nedbrytbar olja. PANOLIN HLP SYNTH har bättre kvalitet och längre livslängd än någon annan biohydraulolja på marknaden, vilket gör att de flesta kända entreprenadmaskinstillverkarna erbjuder PANOLIN fabriksfyllt som tillval. PANOLIN ger dessutom bättre hållbarhet med mindre CO2 avtryck.

Mikael Fredriksson och Mattias Ekeroth hade ungefär 10 års erfarenhet av försäljning av oljor när de startade företaget XOIL Sweden AB. Under pandemin, som satte stopp för viktiga kundbesök och resor, flyttade XOIL in nya större lokaler.
– När restriktionerna förhindrade säljarna från att komma ut i fältet och besöka kunderna kunde vi vässa organisationen och kontakterna har i större utsträckning skett på distans, säger Mikael.
Försäljningen har, trots pandemin, ökat stort mot tidigare år och man ser stora möjligheter att öka försäljningen av olja ämnad för tunga fordon, entreprenadmaskiner, industri och marin.
– Vi har lager ihop med kontoret i Storås Industriområde i Göteborg och kan skicka leveranser med DHL eller DSV, men vi kan också tillhandahålla bulktransporter, säger Mikael.

Komplett leverantör av oljor & miljöhantering
XOIL sysslar med försäljning av alla typer av smörjmedel såsom motorolja, transmissionsoljor och hydraulolja. Man jobbar främst med två varumärken.
MPM är främst för fordon, det vill säga bilar, motorcyklar, båtar och liknande men även för industrier, jordbruk samt entreprenadmaskiner. Det varumärke som får mest fokus för tillfället är PANOLIN, som XOIL är auktoriserad distributör för. PANOLIN:s hydraulolja är en mättad syntetisk esterolja som är biologiskt nedbrytbar. Det finns flera fördelar med PANOLIN jämfört med traditionella oljor. För det första så har oljan en betydligt längre livslängd än traditionella hydrauloljor, vilket gör att oljan är bättre ur miljösynpunkt.
– PANOLIN har ett högre pris än konventionell olja i samband med inköpet, men i slutändan blir det billigare för kunden och samtidigt bättre för miljön, säger Mikael.

Stort kvalitetsbevis
Den utmärkta kvaliteten på PANOLIN har bland annat resulterat i att man som enda tillverkare av biohydraulolja klarar testerna hos världens största hydraulkomponentsproducent Bosch Rexroth, vars hydraulpumpar sitter i en stor mängd olika hydraulapplikationer och maskiner över hela världen.

Inget slår erfarenhet
PANOLIN har arbetat med miljövänliga hydrauloljor sedan 1983 och är experter inom detta område. Att de flesta konkurrenter nu kopierar deras produkt med ester av olika varianter med skiftande kvalité, ser XOIL som ett bevis på att PANOLIN från början gjort en fantastisk produkt.

Viktigt att utbilda
Idag är man sex stycken personer som jobbar på XOIL, fyra säljare och två som sysslar med administration. En stor del av säljarnas jobb går ut på att utbilda kunderna om fördelarna med att använda en bio-olja som PANOLIN.
– Vi vill öka medvetenheten kring fördelarna med att använda en kvalitet- och miljö-mässigt överlägsen olja, som PANOLIN, genom att utbilda och informera våra kunder.Det mottages mycket väl när vi berättar för kunderna att dom inte behöver byta hydrauloljan i onödan utan endast analysera den. Då miljöarbetet blir allt viktigare, ser vi en potential i att öka kraftigt på den tunga sidan med PANOLIN, säger Mikael.

Intervju: Lars Nordin