Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Yttertak och innertak enligt konstens alla regler

Sedan 2019 är Takringen Akustikbyggen ett familjeägt företag. Familjen Martinell har en lång relation till företaget och fortsätter driva det enligt den tidigare ägarens principer.
– Alla jobb ska vara fackmannamässigt utförda. Vi kommer aldrig sänka kvaliteten för att kunna ta in fler jobb. De får ta den tid som krävs för att få så bra resultat som möjligt, säger Peter Martinell, som är VD och arbetsledare för yttertak.

Takringen Akustikbyggen har spelat en viktig roll i Peter Martinells liv i snart 37 år. Han skulle börja jobba på företaget samma dag som hans son, Rickard, skulle födas 1986. På den tiden hade företaget ett annat namn och en lite annan inriktning. Takringen bildades 1997. Peter fortsatte arbeta på företaget fram till 2007, när han bildade eget bolag inom byggbranschen. Hans andra son, Simon, började så småningom jobba på Takringen och meddelade 2018 att han hade fått besked om att företaget skulle säljas och föreslog då att Peter skulle köpa det. Peter tog chansen. 2019 köpte han företaget.
– Det var ett otroligt välskött företag, som har haft ett starkt fokus på att sköta sig och leverera bra kvalitet. Jag tror det kan vara något riktigt bra att lämna över till mina söner när den dagen kommer, säger Peter med ett brett leende på läpparna.

Yttertak och Innertak
Företagsnamnet, Takringen Akustikbyggen, är en sammanslagning, där Takringen står för yttertak medan Akustikbyggen refererar till innertakens funktion, som bland annat har med akustik att göra. Idag är Peter, utöver att vara VD, arbetsledare för yttertak medan Rickard, som alltså fyller 37 i år, är arbetsledare för innertak.
– När det kommer till innertak består huvuddelen av kunderna av företag, skolor och bostadsrättsföreningar, det vill säga alla som har behov av att dölja invändiga installationer och/eller reducera ljudnivån. Det många inte tänker på är att innertak ofta sänker ljudnivån markant, vilket skapar en bättre arbetsmiljö, säger Rickard.

När det kommer till yttertak jobbar man mycket med kontor och industrilokaler, men man får även en del andra intressanta projekt.
– Vi har exempelvis varit på ERP Arena. Där har vi lagt både inner- och ytter-tak, berättar Peter.

Enligt konstens alla regler
Den tidigare ägaren var oerhört noggrann med att allt skulle skötas korrekt och enligt konstens alla regler.
– Alla jobb ska vara fackmannamässigt utförda. Vi kommer aldrig sänka kvaliteten för att kunna ta in fler jobb. De får ta den tid som krävs för att få så bra resultat som möjligt, säger Peter.

I dagsläget är man 26 medarbetare på Takringen Akustikbyggen. En del av de anställda har varit med företaget sedan 80-talet, men man har även sett till att ta in yngre medarbetare i verksamheten.
– Vi har en bra mix av gamla rävar och yngre förmågor. Kunskapen som finns på det här företaget är svårslagen. Det är den som är ryggraden i företaget, säger Peter.

När vi pratar med Peter och Rickard i slutet av januari berättar Peter att man håller på med ett uppdrag på Kvarteret Godisfabriken i Gävle där man håller på med en speciell sorts läggning som kallas ”Hink och gryta”.
– Det är en metod som inte är så vanlig numera. Det är riktigt kul att vi dels har äldre som kan sådana metoder, dels har yngre som får möjlighet att lära sig, berättar Peter.

Familjen Martinell tog över Takringen Akustikbyggen under pandemin och nu upplever världen en lågkonjunktur. Peter, Rickard och de andra medarbetarna på företaget tar dock det hela med ro.
– Man kommer långt på goda relationer och hög kvalitet. Jag tror att vi har många roliga och intressanta tider framför oss, säger Peter.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler