Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Volvo FH Electric vinner priset “Truck of the Year 2024”

Volvo Lastvagnar kammar hem det prestigefyllda branschpriset för sin Volvo FH Electric. Det är första gången någonsin som en helelektrisk lastbil vinner priset.

Volvos tunga eldrivna lastbil, Volvo FH Electric, har utsetts till International Truck of the Year 2024. Juryn motiverar sitt beslut med att berömma den elektriska lastbilens prestanda, sömlösa acceleration, samt att den är vibrationsfri och tyst.
– Med introduktionen av Volvo FH Electric har Volvo Lastvagnar levererat ett toppmodernt program av batteridrivna ellastbilar som lämpar sig för ett brett spektrum av transportuppdrag. Det är ett bevis på att energiomställningen ökar i styrka även i dagens utmanande affärsmiljö, säger Gianenrico Griffini, ordförande för International Truck of the Year.
Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar, tog emot det prestigefyllda priset under prisceremonin på Solutrans Transport Exhibition i Lyon, Frankrike.
– Jag är väldigt stolt över det här erkännandet att vår Volvo FH Electric har vunnit detta mycket respekterade pris. För första gången i historien har transportbranschen utsett ett elfordon till Truck of the Year. Volvo FH Electric representerar en ny era inom lastbilsbranschen och att vinna det här priset visar tydligt att övergången till utsläppsfria transporter sker här och nu, säger Roger Alm.
– Jag vill rikta ett stort tack till alla som har bidragit till den här framgången. Det bygger på ett fantastiskt lagarbete med passion och engagemang bland våra fantastiska kollegor inom Volvokoncernen, och ett nära samarbete med våra värdefulla kunder, partners och leverantörer.

Vinner för fjärde gången
Det är fjärde gången som Volvos ikoniska FH-modell utses till Truck of the Year. Volvo FH är en av branschens mest framgångsrika modeller någonsin med nästan 1,4 miljoner sålda lastbilar över hela världen. Serieproduktionen av Volvo FH Electric startade 2022 i Volvos fabrik i Tuve, Göteborg och produktionen i fabriken i Gent, Belgien, startade 2023.

Ett komplett program av eldrivna lastbilar
Volvo Lastvagnar var den första globala tillverkaren som startade serieproduktion av eldrivna lastbilar redan 2019. Det finns idag ett brett utbud av sex olika helelektriska lastbilar som är utformade för att hantera många olika transportuppdrag.

Källa: Volvo Trucks