Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

”Vi finns för Skaraborg” – Borgunda Bygghandel storsatsar mellan Vänern och Vättern

”Alla” i Skaraborg känner till Borgunda Bygghandel – små och stora byggföretag, hantverkare, lantbrukare och hemmasnickare.
– Vi är till för skaraborgarna, säger Hans Johans¬son, VD och ägare i tredje generationen.
– Vi har kompetensen att vara med i våra kunders projekt från ax till limpa. Allt som behövs för att bygga finns hos oss.

Det började med en enkel sågbänk och en cirkelsåg 1946 i byn Borgunda söder om Skövde. I början av 1950-talet kom verksamheten igång på allvar när en modern ramsåg installerades. Snart tillkom tryckimpregnering av virke – då en stor nyhet – och på 1980-talet öppnades den första filialen i närliggande Tidaholm.

Rivstart för Borgunda i Skara
I dag har Borgunda Bygghandel nio an¬läggningar mellan Vättern och Vänern. I maj i år var det premiär för Borgunda i Skara, som på senare år blivit ett viktigt logistikcenter i Skaraborg.
– Det blev en rivstart och vi har tagits emot väldigt väl av kunderna, säger Hans Johansson.
I Borgunda-koncernen finns också Borgunda Produktion, som tillverkar färdigkapade stommar till skräddarsydda lösvirkeshus, helt nystartade BSV Produktion, som bygger väggmoduler, exempelvis till radhus och fler¬bostadshus. Skövdevillan, som projekterar och bygger småhus i Västsverige, är också en del av Borgunda.
Medan bygghandelns kunder huvudsakligen finns i Skaraborg har Borgunda Produktion hela Sverige – och även Tyskland – som sin marknad.
Borgunda Bygghandel har sedan många år en butik i Mariestad, där flera stora byggprojekt är på gång, framför allt Volvos batterifabrik.

Bygger ut i Mariestad
– Vi kommer att bygga ut vår anläggning och har köpt närliggande mark för detta, säger Hans Johansson. I Mariestad äger vi sedan tidigare också villatomter i flera attraktiva områden, även på närliggande Torsö i Vänern. Vi är med andra ord väl förberedda inför allt spännande som är på gång där.
– Men vi ska också satsa i Falköping. Vi har köpt Lastbilscentralens gamla fastighet vid infarten från Skövde. Den ger oss fina möjligheter att expandera och ytterligare förbättra vår service i den delen av Skaraborg.

Intervju: Lukas Fernholm
Text: Per-Olof von Brömsen