Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Vattenfalls digitala tjänst sparar el

För att ytterligare hjälpa kunder och andra att spara el har Vattenfall tagit fram en digital tjänst som skapar skräddarsydda sparplaner. Den kallas Energispararen och räknar ut hur mycket en besparingsåtgärd sänker elräkningen i kronor och ören. Tjänsten är gratis.

Med mer kunskap är det enklare att prioritera och hitta hemmets största eltjuvar. Vattenfall har därför utvecklat ”Energispararen”, en digital tjänst för energirådgivning.
– Att spara och snåla med elen har närmast blivit en folkrörelse. Vattenfall tar emot ett stort antal samtal från kunder som vill spara energi. För att underlätta för våra kunder och andra har vi därför utvecklat en digital tjänst som är gratis och mycket enkel att använda, säger Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall.

God överblick
Energispararen ger en överblick över vad olika besparingsåtgärder ger för resultat på elräkningen. Genom att fylla i uppgifter om hur man bor, var och hur många man är i hushållet, och vad man vill spara in på, så räknar Energispararen ut hur mycket mindre el som skulle kunna används och hur mycket lägre elräkningen skulle kunna bli.
– Vårt mål är att hjälpa så många som möjligt att sänka sin elförbrukning. Resultaten som tas fram är estimat men ger en bra bild av vilken effekt olika besparingar får. Och den som vill kan skriva ut en sparplan med råd att börja använda direkt, säger Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall och fortsätter;
– De flesta stänger av tv och dator och släcker lampor. Det är jättebra och förstärker ett energisparbeteende. Men det är inte de mest verkningsfulla åtgärderna för att spara mycket el. Att duscha kortare tid, sänka temperaturen inomhus och se till att möbler inte står för nära elementen är mycket bättre, säger Lasse Ejeklint.

Källa: Vattenfall