Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Trävaror och specialvirke av hög kvalitet

Anläggningsmaskin från Bjernareds Sågverk

Miljövänligt konstruktionsvirke av hög kvalitet är Bjernareds Sågverk AB:s specialitet. Här jobbar man med nära och personliga kundrelationer och korta beslutsvägar, samtidigt som Bjernareds Sågverk också – till skillnad från många konkurrenter – kan erbjuda virke i ovanliga längder och dimensioner.

Svensk Leverantörstidning träffar Oskar Joelsson, som är nytillträdd VD på Bjernareds Sågverk AB. Bjernareds Sågverk startades redan 1946 och har en anrik och gedigen historia. Sågverket grundades av Malte Karlsson och John Persson, 1992 tog de nuvarande ägarna Stefan Karlsson och Torbjörn Joelsson över och idag arbetar även den tredje generationen på sågverket i form av Johan Karlsson och Jonathan Karlsson samt Oskar, som är Torbjörns son. Vi träffar Oskar på företagets anläggning i Slöinge strax utanför Falkenberg. Oskar har tagit en plats i familjeföretaget efter att tidigare ha studerat i USA och arbetat på olika platser i världen inom verksamhetsutveckling. Hans senaste yrkesroll, innan han började arbeta på Bjernareds Sågverk, var som controller åt Circle K:s globala utvecklingsavdelning.
– Jag ville återvända hem och testa att utveckla vårt familjeföretag. Sedan jag kom in i företaget har vi fortsatt att investera i vår maskinpark och förbättrat vår logistik avsevärt. Vi arbetar tydligare och mer strukturerat idag, vilket har gett bra effekt sett till produktionsökningar och förmåga att hålla leveranstider. Vi tittar ständigt på förbättringar och investeringar, vi har precis byggt en helt ny timmersortering och tittar nu på nästa investering, säger Oskar.
– Därtill har vi ett nära samarbete med ett åkeri som kör vårt timmer och entreprenörer som sköter avverkning, gallring och plantering i skogen, säger Oskar.

En hållbar produktion där allt tas tillvara
Idag sysselsätter Bjernareds Sågverk 16 heltidsanställda Bolaget tar fram miljövänligt konstruktionsvirke, brädor och bjälkar i längder upp till 7,20 meter och dimensioner upp till 300×300 millimeter. De arbetar uteslutande med gran.
– Vi sågar uteslutande virke i långa längder och våra produkter konsumeras främst ute i Europa, 70 procent av produktionen exporteras. Anskaffningen av timmer i dessa speciallängder ställer krav på avsättningar av de skogsprodukter vi själva inte tillverkar. Därför har vi flera samarbeten med andra sågverk, producenter och förbrukare av alla våra biprodukter. Allt från bark till sågspån och lövskog, säger Oskar.
Kärnverksamheten är försäljning av sågade trävaror, men en överkapacitet i hyvleriet möjliggör legohyvling. Verksamheten innefattar handel av både råvara och sågade produkter. I Sverige utgörs en majoritet av kundkretsen av emballagetillverkare eller mindre byggvarubutiker ,och i utlandet dominerar större byggvarukedjor eller importörer.
– I framtiden hoppas vi ha en större del av vår försäljning i Sverige och ser våra långa vindskivor som en nyckel till det, säger Oskar.

Förädlar skogen i närområdet
Många av Bjernareds Sågverks kunder har köpt deras produkter i mer än 20 år, och att värna om relationer är viktigt för företaget. Bland länderna man exporterar till finns Storbritannien,Norge, Island, Danmark, Irland, Nederländerna, Portugal, Grekland och Nordafrika.
– Råvaran kommer i första hand från lokala skogs- och markägare. Majoriteten av timret vi sågar kommer från en radie på 15 mil från sågverket där vi kommer ut personligen till markägarna. Vår unika produktion och sortiment samt kontakter som nyttjar lövskog gör att vi ofta kan betala en slant mer för markägarnas skog, säger Oskar.
Han avrundar:
– I år firar vi 75-årsjubileum. Mycket har hänt under de åren och verksamheten har vuxit, utan att vi har behövt tumma på vår nisch. De senaste tio åren har vår omsättning dubblerats och vi har ett uttalat mål att fortsätta växa med tio procent om året. Vi ska verka i vårt närområde och förädla den halländska skogen utan att kompromissa med kvaliteten eller våra affärsrelationer. För oss är det viktigt att tillväxten sker hållbart och inte överdrivet belastar varken personal eller miljö, säger Oskar.

Intervju: Oliver Malm