Statistik visar: Fler än hälften tror att kyla kostar mer än värme
Skenande elpriser och ökat fokus på energieffektivisering tycks ha eldat på en seglivad myt om att det kostar mer än det smakar att kyla ner sitt hem. Något som bekräftas i den enkät som frånluftsvärmepumpsföretaget ComfortZone tillställde svenskar boende i villa där fler än hälften instämde i att kylning drar mer el än att värma upp det.
Men påståendet är faktiskt en myt som gör att många villaägare drar sig för att använda sin värmepump till att hålla hemmet svalt under sommaren. Myten gör gällande att det går åt mer energi att kyla luften än att värma upp den, vilket gör att ”notan” för elen under året blir mycket högre. Hela 51 procent av villaägarna som deltog i undersökningen trodde att kyla drar mer el än att värma upp huset. Män var än mer övertygade om detta än kvinnor – 53 procent jämfört med 48 procent.
– Faktum är att det till viss del är sant, om man under sommaren använder värmepumpen för att producera kyla så drar den ju per definition mer ström jämfört med att inte göra det. Lyxen av att få kliva in i ett svalt hem under varma sommardagar behöver dock inte vara så kostsam som folk tror, säger Robert Berg, vd på ComfortZone.
Solceller kompletterar
Att värmepumpen går ner i sparläge och inte kyler ner hemmet alls under sommaren sparar förstås el, men det finns ett sätt att komma förbi detta. Med solceller som ger mycket energi under varma soliga sommardagar kan man enkelt ersätta den energi som krävs för att kyla ner hemmet.
– Solceller är ett bra komplement året runt att generera el för driften av sin värmepump och sommartid extra mycket då solen är som starkast och ger det energitillskottet som behövs för att kyla ner sitt hem, helt utan extra kostnad, säger Robert Berg.
Källa: ComfortZone