Stark framtidsvision för Oxelösunds hamn
Oxelösunds hamn har en lång och anrik historia, men även ett starkt modernt fokus. Hamnen erbjuder mer än bara traditionella hamntjänster, som lastning och lossning, utan är en partner i kundernas logistikkedjor med sitt all-inclusive koncept, som innebär att man anpassar sina tjänster efter kundernas specifika behov. En annan viktig aspekt för verksamheten är den gröna omställningen som sker i samhället. Hamnens roll som möjliggörare för kundernas omställning är central i verksamheten. Det tydligaste exemplet på det är SSAB:s omställning till produktion av fossilfritt stål, där hamnen är en kritisk partner i SSAB:s logistikkedjor.
Oxelösunds hamn har en lång och anrik historia. 1877 gick hamnen från att vara en fiskehamn till att bli en industriell knutpunkt. Denna förvandling drevs på av järnvägsbyggandet i Bergslagen, som skapade en stark koppling till järnvägsindustrin. Idag ägs hamnen till lika delar av Oxelösunds kommun och SSAB. Staffan Thelander tillträdde som VD för hamnen i september 2022. Han har spenderat hela sin karriär på SSAB i Oxelösund och har tidigare arbetat som bland annat strategichef, logistikchef och globalt ansvarig för distribution och lager av SSAB Oxelösunds produkter.
– Att nu få leda Oxelösunds hamn känns som ett naturligt steg för mig. Det är en roll där jag får chansen att driva verksamheten framåt och säkerställa att den är rustad för framtiden, säger Staffan.
Stor kapacitet
Idag är Oxelösunds hamn en av få hamnar i Östersjön som kan ta emot alla typer av fartyg, med ett djup på 16,5 meter och en isfri tillgänglighet året runt. Hamnen hanterar cirka fem miljoner ton gods per år, fördelat på omkring 600 fartyg. En betydande del av verksamheten är riktad mot bulktransporter. Man har även lagerytor om 350 000 kvadratmeter för att på bästa sätt serva kunderna. En central del av Oxelösunds hamns strategi är att erbjuda ett all inclusive-koncept, där man anpassar sina tjänster efter kundernas specifika behov.
– Hamnen fungerar som en distributionshub och erbjuder allt från lagerhållning till orderplock, vilket gör oss till en attraktiv partner för företag som behöver flexibla och hållbara logistiklösningar, säger Staffan.
Den gröna omställningen
Hållbarhet spelar en central roll i hamnens framtidsvision.
– En av mina främsta uppgifter är att leda hamnen genom den transformation som hamnen står inför för att möjliggöra SSAB:s gröna omställning, som nu är en realitet i närtid, säger Staffan.
Oxelösunds hamn har påbörjat sin största satsning på 75 år, där hamnens anpassning till SSAB:s nya produktionsflöden är central. SSAB:s ombyggnation av ugnar och övergången till elektrifiering innebär stora förändringar för hamnens verksamhet. Staffan ger oss ett belysande exempel på dessa förändringar:
– Traditionella varor som järnpellets och kol kommer ersättas av metallskrot, vilket kräver nya logistiklösningar och arbetssätt, säger Staffan.
Med en tydlig vision om att attrahera kunder som hanterar råvaror och produkter på ett hållbart sätt, siktar Oxelösunds hamn på att fortsätta vara en ledande aktör inom hållbar logistik.
– Jag ser hamnens roll som en möjliggörare av kundernas behov som en kärnuppgift. Vi ska ta vara på och utveckla nyttan av hamnens unika förutsättningar med djupet, isfri hamn året runt och motorvägen och järnvägen på hamnens tröskel. Även flyget med Skavsta finns runt hörnet. Den pågående omvandlingen kommer inte bara stärka hamnens konkurrenskraft, utan kommer även bidra till en betydande minskning av utsläpp av CO2 på upp till 60 % i Sörmland, vilket står för 3 % av Sveriges utsläpp, säger Staffan.
Omvandlingen beräknas vara klar 2026–2027 och kommer göra Oxelösunds hamn till en ännu starkare aktör inom hållbara transporter.
Intervju: Richard Eriksson