Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Stark entreprenörsanda driver gasellföretag

OIM Sweden är ett entreprenörsdrivet företag som sysslar med produktutveckling. Man kan komma in i vilket skede som helst. Ibland börjar man från idéstadiet och går hela vägen till färdig produkt. Andra gånger behöver kunderna bara hjälp med en liten del av utvecklingsarbetet. Den entreprenörsanda som driver företaget och dess medarbetare har resulterat i ett ekosystem av framgångsrika bolag.

Ali Jehanfard och Arash Golshenas är ingenjörer i grunden och träffades när de jobbade på samma företag 2007. Då de delade en passion för produktutveckling och entreprenörskap bestämde de sig för att bilda ett bolag tillsammans. Bolaget fick namnet OIM Sweden AB och bildades 2011. Man drog igång sin verksamhet i november 2013, när det första uppdraget kom in. Verksamheten består av produktutveckling, vilket så klart är ett brett begrepp, men det är passande för att beskriva OIM:s verksamhet.
– Det är produkter som ska användas inom allt från byggbranschen till medicinteknik. Så länge det är fysiska produkter löser vi det mesta och vi kan ta en idé till en färdig produkt i våra lokaler, förklarar Ali.

Produktutveckling
OIM jobbar med produktutveckling på uppdrag av sina kunder; kunderna äger alltid produkten. Man kan vara med sina kunder redan från idéstadiet och ända fram till färdig produkt. Man har även möjlighet att komma in mitt i processen. Allt beror på hur mycket hjälp kunden ifråga behöver. OIM har kapaciteten att ta sig an större projekt, men det är inget man jagar.
– Vi jobbar gärna med kunder som är i samma storlek som oss själva, men vi gör så klart saker med företag som är både mindre och större än vi är. Ibland händer det till och med att vi faktiskt jobbar med en idé som kommer från en enda person, exempelvis en uppfinnare, berättar Ali.

Göra skillnad
Det som förenar alla som jobbar på OIM är en stark entreprenörsanda och en vilja att göra skillnad genom produktutveckling. Detta är något som har en väldigt positiv inverkan på företagskulturen.
– När jag kom in i lokalerna kände jag genast att det fanns en familjär stämning här. Det är ett härligt gäng med mycket skratt och många gillar att hänga här för att syssla med egna projekt på kvällar och helger. Det är lite den känslan som lockar, säger Sofie Magnoy, som har varit marknadschef på OIM i 1 år.

Sedan starten har OIM fått in en tredje delägare, Peter Arndt. Han var drivande bakom utvecklingen av ett ekosystem av bolag.
– Vi såg att många entreprenörer behövde hjälp att ta en idé till ett koncept och bygga ett bolag kring det. För att hjälpa dem skapade vi United Gazelle. Där kan vi bidra med både teknisk kompetens och utveckling av affärskoncept, berättar Ali.

De olika bolagen är helt fristående och utgör tillsammans ett ekosystem, där OIM är kärnan. Man har exempelvis grundat Arrow Lake, som ska jobba med vattenrening. Peter själv hade gått och funderat på en produkt som kan lindra besvär från eller till och med bota tinnitus. Under pandemin grundade han, Ali, Arash och Fredrik Werstman bolaget Duearity för att utveckla produkten. Duearity är idag börsnoterat och siktar på att lansera sin produkt inom kort.
– OIM ska växa i gaselltakt. Svensk ingenjörskonst och produktutveckling är attraktivt utomlands, så det är inte otänkbart att vi upprättar kontor utanför Sveriges gränser inom några år, säger Ali.

De senaste två åren har OIM utsetts till gasellföretag. Ali själv är nominerad till Årets tillväxentreprenör.
– Det är över huvud taget ingen individuell utmärkelse. Det är något vi på OIM har gjort tillsammans. Vi lever på det kreativa entreprenörskapet som finns inom alla som jobbar här. Det är det som skapar utveckling och tillväxt, säger Ali.

Innovationsanda
Kärnan av OIM:s verksamhet består dock inte av pengar eller utmärkelser. Den består av en passion för innovation och produktutveckling.
– Vi styrs inte jättehårt av KPI:er egentligen. Vi vill att hjärta och omtanke ska gå före vinstmarginaler. Vi vill så klart växa så att vi kan ta oss an fler spännande projekt, men det får absolut inte ske genom att människor pushas för hårt i sitt arbete, avslutar Ali.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler