Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Snabb assistans när olyckan är framme längs de halländska vägarna

Företagsnamnet må säga en hel del, men inte allt – SS Bärgaren gör mer än bara bärgar. Nog erbjuder SS Bärgaren en trygg och hjälpande hand när olyckan är framme längs våra vägar, men i det breda konceptet ingår också bland annat transporter, låsöppning och däckjour.

Det är Christer Larsson som ligger bakom SS Bärgarens breda koncept. Han hade erfarenhet som bilmekaniker när han för drygt 20 år sedan fick möjlighet att köpa dåvarande Bärgningsstationerna i Varberg och Falkenberg. Numera har han även god hjälp i den dagliga driften av sonen Lemmy som på ett eller annat sätt varit aktiv i bolaget sedan barnsben, och som började jobba på heltid i detsamma för fem år sedan. På sin 18-årsdag fick han en bärgningsbil av sin far och idag utgör han en av bolagets sex anställda, varav fyra är chaufförer.

Snabba insatser
Merparten av SS Bärgarens uppdrag kretsar kring vägassistans. Bolaget samarbetar med SOS International AB och Viking Sverige AB som delegerar körningar utifrån de larm som kommer in till deras larmcentraler.
– Vi arbetar med stor lokalkännedom, vilket förstås underlättar när vi kör ut på uppdrag och ska hämta dem som behöver hjälp. Alla larm från larmcentralerna visas i vår app, vilken förstås också utgör ett väsentligt hjälpmedel i vårt arbete. Vi löser försäkringsärenden eftersom vi samarbetar med de flesta försäkringsbolagen, säger Christer Larsson.
Han berättar vidare att SS Bärgaren dock är betydligt mer än bara bärgning. Företaget erbjuder också transporter, starthjälp, låsöppning, jourreparationer och däckjour.
– Det blir många maskintransporter, inte minst mot bakgrund av att det just nu byggs så pass mycket här i Varberg. Nu under vinterhalvåret brukar det också vara många som behöver starthjälp när bilen krånglar, och om du har råkat låsa in din nyckel i bilen kan vi komma ut och med olika slags verktyg fiska upp nyckeln, upplyser Lemmy Larsson.
– Vi samarbetar också med utländska aktörer. Alla deras anslutna åkare kan erhålla hjälp via oss, och all fakturering sköts via våra samarbetspartners, vilket innebär att chauffören kan köra vidare på direkten, berättar Jessica Appelquist som skött det administrativa arbetet i bolaget ända sedan starten.

Däckjour
Ett gammalt koncept i SS Bärgarens verksamhet är däckjour, en tjänst som i mångt och mycket kretsar kring hantering av däck för tunga fordon, men även för husvagnar och släpkärror.
– Nu när bygget av Varbergstunneln är i full gång blir det många punkteringar när fordonen kör över sprängsten, då kan vi erbjuda snabb hjälp dag som natt. Vi samarbetar med bland annat Detaljdäck, Allt i Däck och Euromaster, för vilka vi ombesörjer jour när deras kunder får punktering. Då kan vi rycka ut med kort varsel och byta hjul på plats, säger Jessica och berättar avslutningsvis att SS Bärgaren även har avtal med linjebussarna i både Varberg och Falkenberg.

Intervju: Oliver Malm
Text: Örjan Persson