Skrot är en resurs, inget avfall

Med passion för hållbarhet och en tro på den cirkulära ekonomin har Michael Larsson byggt upp Roslagens Metallåtervinning till en framgångssaga i skrotbranschen. Från sina rötter i Småland driver han idag en verksamhet som förvandlar metallskrot till värdefulla resurser – och banar väg för en grönare framtid.
När Michael Larsson startade sitt företag Roslagens Metallåtervinning AB 2007 var det med en tydlig vision – att driva eget fram till pensionen. Vad som började som en tanke om rivningsvirke tog dock en oväntad vändning när han via en slump fick upp ögonen för skrotbranschen. Idag driver han en verksamhet som hanterar och förmedlar omkring 5 000 ton metallskrot om året – ett arbete som inte bara bidrar till miljön utan också till den cirkulära ekonomin. Genom att köpa metallskrot från privatpersoner och företag säkerställer han att materialet sorteras, skärs upp och förbereds för vidare återvinning.
– Att kunna hantera och sortera rätt är en konst i sig. Ren koppar är till exempel betydligt mer värt än motsvarande mängd blandade metaller, förklarar han.
En cirkulär ekonomi
Men skrotåtervinning handlar inte bara om miljöaspekter, poängterar Michael Larsson, som anser att det spelar en avgörande roll i den cirkulära ekonomin, genom att man säkerställer att värdefulla resurser återanvänds i stället för att utvinnas på nytt. Stål och koppar kan, påpekar han, smältas ned och återvinnas gång på gång utan att förlora sin kvalitet, vilket minskar behovet av ny råvaruutvinning och de miljömässiga konsekvenser det medför.
– Skrot är inte bara skrot – det är en förnybar resurs, poängterar Michael.
Han konstaterar att företaget har vuxit med åren. Idag förfogar Michael och hans medarbetare över två lastbilar, varav en specialbyggd kranbil som kan tippa flak utan att kranen behöver ställas av. Personalen, idag fem anställda, är utbildad för att hantera farligt avfall, och bolaget genomgår årliga miljörevisioner för att säkerställa att alla regler följs. För Michael rör det sig inte bara om en affärsverksamhet – han bor på samma mark som företaget verkar på, och har därför ett starkt personligt engagemang för att hålla verksamheten miljömässigt hållbar.
Utvecklingspotential
Michael berättar att 90 procent av det skrot som hanterats går på export, och att han ser potential i att utveckla verksamheten ytterligare. Ett av hans framtidsmål är att kunna återvinna plastbåtar, men i det fallet upplever han ett visst motstånd från kommunen, som, enligt honom, är svår att få till ett fungerande samarbete med.
– Jag anser över lag att skrotbranschen bör få ett större erkännande, man bör se metallskrot som en resurs, inte avfall. En stålbalk från ett bygge ses som avfall, men om en bonde köper en del av balken är det plötsligt en produkt igen, påpekar han med en tydlig uppmaning till allmänheten:
– Ge inte bort ert skrot gratis – sälj det till oss i stället. Vi kan till och med hämta det kostnadsfritt inom vårt upptagningsområde.
Inför framtiden har Michael Larsson en tydlig arvtagare i dottern Madeleine som han hoppas ska kunna ta över företaget så småningom. Han tror på en fortsatt god utveckling för såväl Roslagens Metallåtervinning som återvinningsbranschen i stort.
– Den cirkulära ekonomin är här för att stanna.
Intervju: Richard Eriksson
Text: Örjan Persson