Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

SKF samarbetar med CAKE för att implementera lager med lägsta möjliga koldioxidutsläpp

Photo by Rahul Lal & Rohit Lal

SKF har tecknat en avsiktsförklaring med CAKE för att undersöka hur man kan implementera lager som produceras med lägsta möjliga koldioxidutsläpp.

SKF har tecknat en avsiktsförklaring med CAKE, den svenska tillverkaren av lätta, elektriska premiummotorcyklar, för att undersöka hur man kan införliva lager som produceras med lägsta möjliga koldioxidutsläpp.
CAKE och Vattenfall har åtagit sig att producera den renaste Dirt Bike någonsin genom att ta bort koldioxidutsläpp från alla delar av den elektriska CAKE Kalk OR-cykelns värdekedja senast 2025, utan att använda koldioxidkompensation. Målet med initiativet är att inspirera fordonsindustrin att anta fossilfria produktionsmetoder genom innovativa partnerskap.
Som partner i initiativet kommer SKF att använda sin omfattande expertis för att undersöka hur lager med låga utsläpp kan implementeras i viktiga delar av cykeln, såsom styrning, hjul, ram och e-motor. SKF:s experter kommer också att samarbeta med CAKE för att titta på sätt att ytterligare minska utsläppen som en del av projektet.

David Johansson, chef för Automotive på SKF:
”SKF och CAKE delar ett gemensamt arv och en gemensam hållbarhetsambition. Vår expertis som marknadsledande aktör på tvåhjulingsmarknaden, tillsammans med vår kunskap och erfarenhet av att producera lager med minimal miljöpåverkan, innebär att vi konkret kan bidra till att förverkliga CAKE och Vattenfalls vision om en hållbar Dirt Bike. Vi är stolta över att ansluta oss till likasinnade branschkollegor som delar beslutsamheten att förändring är brådskande för en hållbar framtid. Genom att utnyttja vår kombinerade expertis kan vi utlösa och påskynda skapandet av produkter som bidrar till denna branschomvandling.”

Stefan Ytterborn, VD för CAKE:
”När Vattenfall och CAKE påbörjade den här resan visste vi att vi stod inför en utmaning och var fast beslutna att bygga den mest hållbara dirtbiken någonsin – från de material som används i produktionen till utsläppen. På vägen har vi inspirerat branschjättar att följa med oss och tänja sina gränser när det gäller att minska koldioxidanvändningen i produktionen, vilket leder till en positiv inverkan som varar bortom dirtbiken. Det är vad projektet handlar om – att skapa ett fossilfritt tankesätt i varje del av produktionsfasen – och det är därför vi är glada att kunna meddela att SKF, en av världens största och mest avancerade lagertillverkare, nu ansluter sig.”

Källa: SKF