Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Scaffolding håller ställningarna när Göteborg bygger och renoverar

Byggnadsställningar av Scaffolding Projects Sweden på sidan av en byggnad.

När Göteborg bygger eller renoverar fastigheter och infrastruktur spelar Scaffolding Projects Sweden AB ofta en viktig roll. Företaget levererar ställningsbyggnation till alla typer av projekt och står för helhetslösningar som inkluderar både ställning och montage. Kvalitet och säkerhet är A och O när Scaffolding kopplas in.

Trots att Scaffolding Projects Sweden AB är ett förhållandevis ungt företag, bolaget etablerades 2017, är det redan en välanlitad aktör när Göteborg med dess omnejd bygger eller renoverar fastigheter och infrastruktur. Scaffolding levererar ställningsbyggnation till alla typer av projekt och spelar därmed en viktig roll i samband med såväl små som stora arbetsinsatser.
– Vi står för helhetslösningar kring byggnadsställningar och industriställningar samt väderskydd för både byggbranschen, industrin och privatpersoner. Inte minst målerifirmor brukar hyra ställningar av oss under långa perioder i samband med deras utomhussäsong, berättar Emil Öierstedt, VD, tillika delägare, i Scaffolding Projects Sweden AB, och tillägger att man numera även kan erbjuda projektsyn med hjälp av drönare.

Tecknade ramavtal
Han framhåller begrepp som kvalitet och säkerhet, vilka präglar alla delar av verksamheten. Ett annat är totalansvar.
– Det är något som skiljer oss från många andra aktörer i branschen. Efter att ställningarna är monterade överger vi inte kunden, vi finns med hela vägen med bland annat service och underhåll. Det blir både tryggt och säkert för beställaren, poängterar Emil.
Han berättar vidare att företaget just har tecknat ett femårigt ramavtal med JM Bostäder Region Väst.
– Det går i linje med hur hårt vi prioriterar en seriös och hållbar verksamhet på lång sikt. Vi vill vara marknadsledare, samtidigt som våra anställda ska känna att de jobbar på en säker arbetsplats, säger Emil.

Utmanande projekt
Vi träffar honom tillsammans med projektledaren och delägaren Johan Hedberg på kontoret på Kungsbackavägen i Mölndal, varifrån verksamheten utgår. Arbetsområdet sträcker sig över hela Västra Götaland med fokus på Göteborgsområdet där det som bekant byggs en hel del just nu.
– Ett stort projekt som vi är delaktiga i är renoveringen av Älvsborgsbron som startade 2018 och som avslutas i år. Två meter under vägbanan har vi gjort en 420 meter lång och 12 meter bred plattform som vi besiktigar, servar och underhåller en gång i veckan. Den har vi satt upp för att entreprenören ska kunna montera ett permanent ytterräcke mellan bropelarna på brons båda sidor. Det är ett tufft jobb med tanke på höjden, liksom vinden som kan bli ganska hård i den miljön, säger Johan Hedberg.
Ett annat stort projekt man levererat ställningar till är pappersbruket i Grums som nyligen byggde Europas största kartongfabrik Next Generation KM7.

Målmedvetna satsningar
I Scaffolding Projects Sweden AB jobbar man just nu för högtryck med att certifiera verksamheten enligt ISO 9001, 14001 och 45001, ett arbete som man hoppas ska vara klart under våren. Samtidigt avslutar man STIB:s (Ställningsentreprenörernas Branschorganisations) företagsledarkurs, steg 2, som gör bolaget till en av STIB auktoriserad aktör. Emil och Johan uppmanar alla som är knutna till branschen att gå STIB:s utbildningar.
– Då får man en klar bild av vilket ansvar man har när ställningarna väl är på plats. Dessvärre är det inte alla som känner till reglerna, påpekar de.
Man har också anlitat en IT-konsult och en logistikkonsult som har jobbat med många stora företag tidigare, i syfte att effektivisera logistiken på bästa sätt.
– Vi är med andra ord inne i en hektisk, men samtidigt fruktansvärt rolig, tid just nu.
De målmedvetna satsningarna gör att Emil och Johan känner att företaget står väl rustat inför framtida utmaningar tillsammans med deras 37 anställda.
– Vi har en mycket stark framtidstro, många projekt har blivit framflyttade på grund av pandemin, och när den är över lär även de industriella projekten ta fart igen. Vi tror att vi kommer att få fullt upp framöver, spår Emil Öierstedt och Johan Hedberg.

Intervju: Jan Arkhede
Text: Örjan Persson