Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Rekrytering och bemanning ska vara effektivt

Effektiv är ett rekryterings- och bemanningsföretag som har flera ben att stå på, inklusive bemanning, rekrytering, interimslösningar och search av generalister, specialister och ledare. En viktig nyckel till företagets framgångar är lokalkännedom.

Mathias Svensson är en fotbollslegendar som avslutade sin karriär i IF Elfsborg, där han också hade inlett proffskarriären en gång i tiden. Han kommer nog alltid minnas sin nästsista säsong som den mest lyckade i karriären, då det var då han hjälpte Elfsborg att vinna sitt första SM-guld på 45 år. Fotboll är en sport där taktik, strategiska mål och ett framgångsrikt lagbygge är minst lika viktiga som de individuella spelarnas talang. Några år efter att ha avslutat sin karriär som fotbollsspelare använde Mathias allt han hade lärt sig från sportvärlden för att bygga rekryterings- och bemanningsföretaget Effektiv tillsammans med Dennis Lénberg och Peter Karlsson Lund, som båda har lång erfarenhet av branschen. Effektiv nådde snabbt stora framgångar. Förra året vann företaget pris för bästa rekryteringsföretag på Recruitment Awards, som hålls av branschorganisationen Branschen.se. I sitt tacktal jämförde Mathias prestationen med ett fotbollslag och sa då bland annat:
– Vi är otroligt tacksamma för denna utmärkelse och vi delar priset med hela laget av konsulter, medarbetare, kandidater, kunder och samarbetspartners. En stor eloge till hela Effektiv. Jag är bara den stolta tränaren som får äran att ta emot priset.

Många ben att stå på
Effektiv står på flera affärsben. Man har bland annat traditionell bemanning där man hyr ut personal till bland annat lager och produktion. I en annan del av verksamheten sysslar man medinterimlösningar där man hittar en duktig konsult som kan fylla ett behov när en tillfällig vakans uppstår. Man rekryterar även till specialist- och ledningsnivåer, genom både kompetensbaserade rekryteringsprocesser ochsearch. Effektiv jobbar med långsiktiga relationer till sina kunder.
– Vi blir gärna en helhetsleverantör. Vi kan fylla en vakans på kort sikt och hjälpa till vid toppar i produktionen. Effektiv växer tillsammans med sina kunder, säger Johannes Forsberg, som är delägare i Effektiv och har drivit kontoren i Varberg och Falkenbergi fyra år.

Lokalkännedom
En nyckel till Effektivs framgångar är att man har delat upp verksamheten i olika regioner; de olika kontoren jobbar på lokal nivå. På Effektiv i Varberg/Falkenberg är man nio medarbetare, som alla är uppvuxna i Varberg och Falkenberg och inte bara har starka band till näringslivet i trakten, utan även till själva kommunerna, befolkningen och kulturen. Detta öppnar upp möjligheterna för att skapa mer personliga relationer.
– Tanken är att arbeta på den lokala marknaden, att få en så bra inblick i de egna kommunerna som möjligt och ha ett brett och starkt nätverk, säger Johannes.

Johannes är ett bra exempel på hur Effektiv arbetar med rekrytering. Redan innan han tog över kontoret i Varberg hade han lång erfarenhet av rekryteringsbranschen, bland annat på globala företag. Han rekryterades för att leda arbetet i regionen kring Varberg och Falkenberg. Han lockades av företagets starka värderingar.
– Företagets ledord sammanfattas som GULD, vilket står för glada, utforskande, långsiktiga och driftiga. Vi vill hjälpa våra kunder att lyckas så att vi kan lyckas, säger Johannes.

Intervju: Oliver Malm
Text: Andreas Ziegler