Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Perfektion och passion när golv blir design

Ända sedan slutet av 1800-talet har Kasthall varit synonymt med mattor präglade av kvalitet och design. Idag finns Kasthalls mattor i såväl privata hem som på företag, i butiker och i kungliga miljöer. Här förenas design, innovation, hantverk och passion i tidlösa produkter som sätter sin egen personliga prägel på rummet de hamnar i.

Kasthall har en gedigen historia som tog sin början redan 1889 då grundaren Ludvig Andersson började väva mattor i Kinna. Efter några år köpte han en tomt på orten, platsen var Kasthall som sedan dess har fått ge namn åt bolaget som än idag utgår från Kinna där både huvudkontor och produktionsavdelning finns. Här har man funnits sedan 1901 i en fastighet som byggts ut i omgångar.
I den nästan 60 000 kvadratmeter stora anläggningen hanterar ett hundratal medarbetare cirka 180 ton ull och lin per år, vilket resulterar i både vävda och tuftade mattor av högsta kvalitet.
– Vi jobbar med lin från Normandiet i Frankrike och ull från Nya Zeeland, som båda anses vara de bästa på marknaden. Genom att förena vårt stora hantverkskunnande med fina naturmaterial skapar vi mattor präglade av design, innovation, hantverk och passion, säger Tomas Josefsson som är produktionschef med sju år bakom sig i Kasthall.

Äkta hantverk
Med sina mattor vill Kasthall förvandla golv till äkta design. Företaget sysselsätter ett 60-tal anställda i Kinna och 75 i hela Sverige. I Kinna finns produktion, produktutveckling och designavdelning under ett tak, Man jobbar med en stadig övertygelse om att behålla produktionen i Sverige, inte minst ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv. I verksamheten finns 14 vävstolar på allt mellan 70 centimeter och sju meter. Alla produkter bygger på genuint hantverk och alla de mattor man tillverkar förses med en etikett med vävarens eller väverskans namn.
– Genom åren har vi byggt upp ett mycket stort kunnande genom personal som i flera fall har arbetat hos oss i generationer. Det har byggt ett enormt hantverkskunnande som vi verkligen värnar om, säger Tomas Josefsson med stort eftertryck.
Han tillägger att Kasthall, utöver mattor, även säljer industriparkett av mycket hög kvalitet.

Breda marknader
Kasthalls mattor återfinns idag i allt från privata hem till kontor, hotell, offentliga miljöer, slott och kyrkor. Bolaget är hovleverantör till Riksdagen och slottet, och även inredningsarkitekter ingår i den breda kundkretsen, inte minst när exklusiva hem ska inredas på ett smakfullt sätt. Huvudmarknaden är den nordiska men Kasthall säljer även till kunder i Storbritannien, Irland, Tyskland, Beneluxländerna och Nordamerika. Återförsäljare finns i både Europa och USA i form av exempelvis möbel- och inredningsbutiker, och härutöver har man egna säljkårer i Norden, Italien och USA som vänder sig till företagsmarknaden. De stora klädkedjorna har sedan lång tid tillbaka vänt sig till Kasthall när nya butiker ska inredas. Kasthall driver dessutom showrooms i Stockholm, New York och Milano.
– Framöver kommer vi att bearbeta både den europeiska och amerikanska marknaden ännu hårdare. Vi ska fortsätta expandera och har därför nyligen anställt tre personer i produktionen samt en tekniker. Vi räknar med att behöva anställa fler framöver, avrundar Tomas Josefsson.

Intervju: Oliver Malm
Text: Örjan Persson