Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Optimala lösningar för system i fastigheter

Cretec bildades utifrån grundtanken att erbjuda personlig service kopplat till projekt rörande värme och sanitet, ventilation, kyla, teknik och styrsystem, det vill säga system i fastigheter. Idag finns man i Växjö, Gislaved och Halmstad. Man tar gärna ett helhetsgrepp om fastigheternas system, så att de olika systemen kan kommunicera så bra som möjligt.

Daniel Johansson, Michael Arvidsson, Mattias Billgren och Mikael Johansson hade jobbat med installation, underhåll och service av system i fastigheter i många år när de grundade Cretec i Växjö 2015.
– Affärsidén byggde på att de var trötta på stora och opersonliga bolag och ville kunna erbjuda något mer personligt, berättar Ajhan Jejna, som är VD för Cretec i Halmstad AB.

Genom ett uppköp av ett företag i Gislaved finns man nu även i den staden. Ajhan hade tidigare jobbat med Daniel, som ville ha med honom på resan. Ajhan fick uppdraget att etablera kontoret i Halmstad, som öppnade i juni 2021. Det har, precis som i Växjö och Gislaved, gått snabbt framåt för Cretec i Halmstad. Idag sysselsätter man 23 medarbetare i Halmstad och över 100 medarbetare i alla bolag.

Fem affärsben
Cretec står idag på fem affärsben. Ventilation och Värme & Sanitet är kärnan i verksamheten. Man kan leverera mot alla kunder, så som mindre ombyggnadsprojekt och stora komplexa anläggningar. På så sätt jobbar man med allt från ombyggnader i villor/lokaler till mer komplicerade projekt inom processindustrin, lager och skolor.
– Fördelen är att vi har allt inom fyra väggar. Så vi har närhet till både konstruktörer och teknik. Vi ritar allt i 3D och visualiserar det enkelt för våra kunder samt våra medarbetare som utför jobbet, berättar Ajhan, som har lång erfarenhet inom framförallt ventilation.

Affärsbenen Kyla och Teknik handlar mycket om energioptimering.
– Energioptimering handlar mycket om kartläggning. Vi kan göra egna klimatsimuleringar i ett program som heter IDA ICE och göra energibalansberäkningar i projekt. Det handlar även mycket om samordning med installationer, berättar Ajhan.

Helheten
För att få så energieffektiva och kostnadseffektiva lösningar som möjligt är det viktigt att de olika systemen i fastigheter kommunicerar med varandra. Därför tar Cretec gärna ett helhetsgrepp om systemen i fastigheterna man arbetar i. Det är här det femte affärsbenet, Styr, kommer in i bilden.
– I våra bolag har vi sex stycken styrtekniker som arbetar med fastighetsautomation, för att få alla systemen att kommunicera med varandra, vilket resulterar i en billig driftsekonomi för våra kunder i anläggningarna vi levererar till, berättar Ajhan.

Cretec i Halmstad har bland annat levererat helheten i projekt som Porsche Center i Halmstad och Biltemas nya kemikalielager i Falkenberg, där man bland annat levererade styrsystemet, som involverade kylsystemet, ventilationssystemet och systemet för värme och sanitet. Cretec i Halmstad stod även för leveransen av Ventilation, värme & sanitet samt kyla.

Anställer löpande
Alla företagen i Cretec-koncernen växer stadigt. Man rekryterar löpande nya medarbetare.
– Våra medarbetare är centrala för att kunna erbjuda en bra bredd på många sätt och vis, både rörande kompetens och erfarenhet. Majoriteten av de anställda är väldigt erfarna, men vi fyller även på med lärlingar för att få till en bra dynamik. Vi är väldigt måna om vår personal och lägger stor vikt vid sunda relationer. Vi har högt i tak, vilket underlättar att ta snabba beslut, avslutar Ajhan.

Intervju: Oliver Malm