Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Munters bygger ny anläggning i USA

Munters ska bygga en ny anläggning i USA för tillverkning av produkter inom industriell avfuktning och service för den nordamerikanska marknaden. Anläggningen på cirka 38 000 kvadratmeter byggs i Amesbury, Massachusetts. Det blir arbetsplatsen för samtliga Munters anställda i Amesbury.

Efterfrågan på klimatlösningar som industriell avfuktning, med exakt kontroll av temperatur och luftfuktighet, har kraftigt ökat. Bakom ligger den växande elektrifieringen och digitaliseringen. Denna toppmoderna anläggning kommer avsevärt öka produktionskapaciteten, skapa förbättrade arbetsflöden och ge en modern arbetsmiljö. Det förbättrar också kundservicen och kundnöjdheten på Munters prioriterade segment såsom produktion av litiumjonbatterier och livsmedel.

Betydande investeringar
Anläggningen kommer att ha tillverkning, montering, produktion av rotorer, ett nytt FoU-labb samt en utbildningsanläggning för service. I linje med Munters hållbarhetsmål kommer investeringar göras i utrustning som är oberoende av fossila bränslen. Förnybara energikällor kommer att användas för byggnadens elförbrukning. Planen är att den nya anläggningen ska vara i full drift under 2024.
– Munters gör återigen viktiga investeringar i vårt nätverk av anläggningar och satsar på våra växande marknader. Det ökar erbjudandet av avfuktningsprodukter och lösningar, samt service av högsta kvalitet i Americas-regionen. Anläggningen kommer att ha lägre koldioxidutsläpp, ökad energieffektivitet och en betydande andel förnybar el, vilket stöder Munters resa mot en hållbar värld, säger Henrik Teiwik, Group Vice President och President för affärsområdet AirTech.

Nära samarbete med staden
Global Property Developers Corporation blir byggentreprenör. Munters har länge haft ett nära samarbete med staden Amesbury och Commonwealth of Massachusetts.
– Munters har verkat i Amesbury i 60 år. Vår verksamhet har blomstrat och fortsätter att växa. Vi är den största lokala arbetsgivaren, och många av våra anställda bor i eller omkring Amesbury. Hela nuvarande arbetsstyrkan och framtida anställda, kommer ha sin arbetsplats i vår nya anläggning, vilket är fantastiskt. Vi fortsätter vårt goda samarbete med kommunen och Global Property Developers, säger Andrew Cook, Senior Vice President, Americas, AirTech.

Källa: Munters Group AB