Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Mätkonsulter med kvalitet och långsiktighet som ledord

Två varselklädda medarbetare på Clinton Mätkonsult.

Clinton Mätkonsult satsar på att konkurrera på kvalitet snarare än pris. Konsulterna som arbetar på företaget är erfarna och passionerade, så ju mer komplext och utmanande ett projekt är, desto roligare tycker de att jobbet är.

Clinton Mätkonsult grundades 1989 av Johan Nyström, som fortfarande är företagets VD. Idag har man kontor i Stockholm, Malmö, Göteborg och Umeå, som är det senaste tillskottet. Sammanlagt jobbar det 40 konsulter på företaget. Slutkunden är nästan alltid Trafikverket. Företaget arbetar efter principen att vara bäst, inte billigast.
– Den konsult med kortast erfarenhet på kontoret har 15 års erfarenhet i branschen. Så det finns mycket kunskap och erfarenhet inom Clintons väggar. Kvalitet och långsiktighet är våra ledord, säger Fabian Forsman, som är regionchef i Väst.

Kvalitet och långsiktighet
Mätkonsulterna på Clinton är passionerade, de älskar sina jobb. De tycker om utmaningar. Ju mer komplexa projekten de jobbar på är, desto bättre. När gamla byggnader ska renoveras saknas det ofta ritningar, som antingen har förstörts eller kommit bort någon gång under åren. Detta var fallet med Feskekörka i Göteborg. Det var Clinton Mätkonsult som fick uppdraget att digitalt skanna hela Feskekörka, både inifrån och från luften, i sitt befintliga skick, vilket resulterade i exakta ritningar.
– Det är komplexiteten i projekten som motiverar oss, vi vill vara där innovation och nytänkande krävs för det är det vi är bäst på. Vi kan ta projekten som andra inte kan ta, säger Fabian.

Laserscanning
Digitaliseringen ökar exponentiellt. Takten ökar snabbare än många tror. Därför gäller det att ha blicken riktad mot framtiden. På Clinton Mätkonsult insåg man tidigt att laserscanning var framtiden. Därför var man tidiga med att utveckla en kompetens inom detta fält. Idag, tio år senare, utgör laserscanning en av många spetskompetenser som man erbjuder sina kunder.
– Tekniken kallas Scan 2BIM. Vi jobbar väldigt mycket med det tillsammans med de stora fastighetsbolagen, berättar Fabian.

Kraftig expansion i Göteborg
För närvarande är man fyra anställda på kontoret i Göteborg. Efter årsskiftet kommer de bli en till. Målet är tydligt; en kraftig expansion av verksamheten i Göteborg. Göteborgskontoret har funnits ett tag, men fick en nytändning i samband med att man arbetade med Marieholmsprojektet. Andra prestigeprojekt som är aktuella under 2022är Hisingsleden i Göteborg samt diverse tunnelprojekt runtom i landet.
– Tunnlar är en av våra specialiteter på Clinton. Marieholmsprojektet är ytterligare ett bevis på att vi kan leverera kvalitet och stabilitet när det gäller som mest. Vi lyckades sänka ner tunneln med cirka femton millimeters precision, berättar Fabian.

Intervju: Anders Kettunen
Text: Andreas Ziegler