Markentreprenör på frammarsch i den värmländska anläggningsbranschen
När kommuner, Trafikverket och byggföretag planerar och genomför sina projekt i Värmland blir ofta Skandinaviska Markgruppen en naturlig samarbetspartner. Bolaget utför allt från grund- och vägkonstruktioner till kanalisationsarbeten för VA och elkraft, och har genom åren legat bakom en mängd stora projekt i regionen.
Anläggningsföretaget Skandinaviska Markgruppen AB, allmänt kallat SMG, utför total-, utförande- samt samverkans- och partneringentreprenader inom bygg- och anläggningsbranschen. Det kan röra sig om grund- och vägkonstruktioner, byggnation av gator och torgmiljöer, kanalisationsarbeten för VA och elkraft, grundläggning av ställverk och förnyelse av stadsmiljöer – insatser för uppdragsgivare som spänner över såväl privata beställare som kommuner, Trafikverket och byggföretag.
Vi träffar bolagets grundare, Andreas Kristiansson och Niklas Engström, som med gemensamma krafter har transformerat företaget från en nystartad aktör till en betydande spelare i anläggningsbranschen.
– Från början jobbade vi med ett enda avtal mot en stor aktör i anläggningsbranschen där vi var med om en riktigt häftig tillväxtresa. Nu har vi en stor blandning i vår kundkrets, vi åtar oss en mängd varierande uppdrag, bland annat en nybyggnation av gata och ledningar i Dingelsundet och ett VA-exploateringsprojekt i Tye, Hammarö. Inom elkraftsegmentet, där vi fokuserar på ställverksbyggnationer, ser vi stor potential för tillväxt, säger Andreas Kristiansson.
Inkluderande företagskultur
Andreas, med lång erfarenhet i ledande positioner inom mark- och beläggningsarbete, och Niklas, utbildad högskoleingenjör inom berg-och anläggningsteknik med erfarenhet från ett stort bygg- och entreprenadföretag, förenades genom en gemensam vision. Idag sysselsätter verksamheten 15 anställda i en platt organisation med en inkluderande företagskultur.
– Vi kallar den SMG-andan. Här får medarbetarna växa tillsammans med företaget, och nyrekryteringar görs med fokus på långsiktighet och transparens. Vi handplockar helt enkelt de medarbetare vi vill ha, betonar Niklas Engström.
Andreas flikar in och lyfter också fram företagets aktiva miljö- och kvalitetsarbete som är centralt för SMG, med ISO-certifieringar inom både kvalitet och miljö. De arbetar även för att bli ISO-certifierade inom arbetsmiljö, vilket understryker bolagets engagemang för kvalitet och hållbarhet i alla delar av verksamheten.
– För oss är certifieringarna inte bara en hanteringsfråga, utan också ett tydligt ställningstagande, poängterar Andreas.
Tydliga visioner
Niklas och Andreas vision är att företaget ska växa stabilt och långsiktigt, med målet att bli en betydande aktör i Mellansverige.
– Erfarenheten säger att långsiktighet och stabilitet ger en lönsam tillväxt, säger Andreas.
Detta inkluderar också en förnyelse av fordonsflottan med fler hybrid- och elfordon, samt rekrytering av ytterligare kompetens, inklusive yrkesarbetare och en eller flera platschefer med starka kontakter.
– Vi försöker arbeta strategiskt för att hela tiden ligga steget före våra branschkollegor och upprätthålla vårt goda rykte. Vår vision är att vi ska gå ur varje projekt med två nöjda parter, en nöjd beställare och en nöjd entreprenör. Det handlar också om att kontinuerligt hitta nya uppdrag för att säkra verksamhetens kontinuitet. Nu ser vi fram emot att komma igång med ett nytt projekt i Hammarö, avrundar Andreas Kristiansson och Niklas Engström.
Intervju: Oliver Augustsson
Text: Örjan Persson