Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Kundanpassade bänkskivor för alla kök

Bänkskiva från PFP.
I Kjellerup på Mittjylland ligger företaget PFP som i mer än sextio år dominerat marknaden för bänkskivor i Norden. I PFP jobbar man med helt kundanpassade produkter, vilket gör att man alltid kan ta fram snygga och funktionella kökslösningar för alla smaker.

Peter Damkjaer, direktör och en av fyra ägare i PFP, berättar att företagsnamnet är en förkortning av Post Forming Production. Bolaget verkar uteslutande på B2B-marknaden där man vänder sig till kunder som köksföretag, byggvaruhandlare och lageraktörer.
– Faktum är att vi uppfann metoden att formpressa laminat som lade grunden för produktion av laminatbänkskivor. Idag har vi givetvis fortfarande kvar laminatbänkskivor i sortimentet men vi erbjuder härutöver ett brett sortiment av skräddarsydda och måttanpassade bänkskivor i alla material, såsom sten och massivt trä, för att ta några exempel.
PFP arbetar via återförsäljare i form av kökstillverkare, byggmarknader med flera, och i de större städerna i Sverige och Norge finns montörer som kommer hem till kunden och tar mått. PFP representerar också ett brett utbud av olika typer av vaskar som man också monterar samman med bänkskivan.
– Det brukar bara ta mellan to och tre veckor för oss att leverera vask och bänkskiva till kunden, oavsett var i Norden denne bor, upplyser Peter Damkjaer.

Kundanpassade produkter
Förutom bänkskivor till kök erbjuder PFP också formpressade corianbänkskivor för exempelvis badrum och tvättstugor. Företaget är flexibelt så tillvida att alla produkter helt kundanpassas. Förutom att vasken monteras görs uttag för exempelvis elementrör och armaturer, och om kunden så önskar går det också att få raskanter i samma material. I anläggningen i Kjellerup jobbar 50 anställda med bänkskivor baserade på massivt trä, laminat, linolium, kompatktlaminat, Corian og FormaCor.
– All tillverkning av bänkskivor i granit, kompositsten och keramik sker i vår fabrik i Polen, men den slutliga monteringen av vasken sker ofta här i Kjellerup, innan vi skickar den färdiga lösningen till kunden, berättar Peter Damkjaer.

Tydliga ambitioner
Hur ser då Peter Damkjaer på framtiden?
– Inte minst i Sverige är det vanligt med köksrenoveringar och där passar våra produkter väl in eftersom de är helt och hållet skräddarsydda. Vi har också många köksproducenter på kundlistan och det samma gäller i Norge. Dessa marknader vill vi bli ännu starkare på, målet är att bli det naturliga valet när det gäller bänkskivor oavsett material och mått. Även i Finland har vi kunder men inte något direkt återförsäljarnät. Ambitionen är dock att satsa även på den marknaden framöver, avslutar Peter Damkjaer.

Research: Bengt-Olle Persson
Text: Örjan Persson