Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Komplett leverantör inom arbetsområdet ”Metall”

KK-Metal har specialiserat på laserskärning, smedarbete och maskinell bearbetning av samtliga metalliska preparat. Med en välförsedd maskinpark och bred kompetens kan man därför uppge att man är en komplett leverantör inom arbetsområdet som kan beskrivas som ”metall”.

KK-Metal i Snedsted på Jyllands nordvästra del är en mekanisk verkstad med ett mycket brett erbjudande.
– Vi har redan från början satsat på att vara en komplett leverantör inom arbetsområdet ”metall”, säger Nichlas Christensen, som är delägare och försäljningschef på KK-Metal.

Det låter kanske lite väl ambitiöst att säga att man är verksam inom ett arbetsområde som endast beskrivs som ”metall”, men när vi följer med Nichlas ut i maskinparken förstår vi ganska snart att det troligtvis är en rättvis beskrivning.

Välkommen till verkstaden
KK-Metal har specialiserat sig på att arbeta med både traditionellt smedarbete och maskinell bearbetning av samtliga metalliska preparat. Maskinparken har en smedavdelning där Nichlas visar oss en ny 30 kW fiberlaserskärmaskin (Europas kraftigaste maskin inom laserskärning), med laddautomat som klarar stora serier och komplexa arbetsmoment. Han visar oss även en laserbockmaskin samt flera stora bockningsmaskiner med upp till 250T bockkraft. Till detta har man dessutom en svetsrobot, som även den lämpar sig för komplicerade svetsarbeten där kvaliteten är mycket viktig.
– Livsmedelsindustrin är en viktig kund till oss. De har väldigt höga krav på att alla maskin- och apparat-delar är exakt likadant svetsade. Hur skicklig en svetsare än är, blir svetsfogarna inte exakt likadana om han gör det manuellt. Med svetsroboten blir det exakt samma resultat varje gång, säger Tjano Fonager Malykke, som ansvarar för kundkontakten.

Utöver den svetsmekaniska avdelningen har KK-Metal även en komplett produktionsverkstad med CNC-styrda svarvar och fräsar. Svarvarna klarar upp till en diameter på 300 millimeter medan 800 millimeters längd är maxkapaciteten.
– Vi har medvetet valt att ha maskiner som kan bearbeta arbetsstycken som man kan lyfta manuellt. En av svarvarna är dessutom försedd med en laddautomat som klarar upp till 80 millimeters diameter, berättar Tjano.

På frässidan kan KK-Metal bearbeta arbetsstycken som är upp till 600 x 1000 millimeter. Denna maskin är dessutom utrustad med ett fem-växlat verktygsmagasin.
– Alla våra maskiner är mycket moderna och vi planerar fler investeringar. Vi har till exempel nyligen köpt in en 30 kW laserskärmaskin som klarar att skära upp till 60 millimeter stål, rostfritt stål och aluminium. Denna maskin kommer bli viktig för oss eftersom den även klarar av att skära hål ner till 10 millimeter i 60 millimeter material, vilket sparar tid och i slutändan även pengar för kunden, säger Tjano.

Snabba leveranstider
En stor fråga för alla verksamheter som vänder sig till mekaniska verkstäder är leveranstiden. Det finns många mekaniska verkstäder i Danmark, som alltid har haft gott om duktiga smeder, men det är ju också en stor efterfrågan på dessa verkstäders tjänster, vilket i sin tur ofta leder till längre ledtider. KK-Metal har dock arbetat aktivt för att kunna korta ner sina leveranstider.
– Vi tecknar gärna långtidskontrakt med ramavtal om att kunna hålla leveranstider på 1–2 veckor. I den svetsmekaniska delen kan vi leverera till kunden redan samma vecka som ordern kommer in, säger Tjano.

Text: Andreas Ziegler