Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

IT-leverantör gör sin största satsning hittills

DataPartner grundades för 30 år sedan och har sedan starten anpassat sig efter marknadens behov. I slutet av 90-talet skiftade man fokus från hårdvara till affärssystem. Nu gör företaget sin största satsning hittills genom att vara generalagentur för Figurator, ett affärssystem som är väldigt anpassningsbart och samtidigt har ett väldigt konkurrenskraftigt pris.

DataPartner grundades 1992 och till en början sysslade företaget med att sälja hårdvara, det vill säga datorer och tillbehör, till företag. Runt år 2000 skiftade man fokus till affärssystem och började då anställa medarbetare och har sedan dess haft en ständig tillväxt. Idag har man 15–20 medarbetare utspridda på fyra kontor i Sverige. Huvudkontoret ligger i Helsingborg. Övriga kontor ligger i Malmö, Göteborg och Umeå. Målet är att starta ett kontor i Stockholm under 2023.
– Vi jobbar med allt inom affärssystem, från enklare installationer till väldigt komplexa och egenutvecklade lösningar. Vi har traditionellt varit bäst och störst på Visma och har blivit utsedda till årets Visma-partner de senaste 6 åren, berättar Fredrik Fenberg, VD på Data Partner.

DataPartners vanligaste kunder är företag med en omsättning på 20–40 miljoner kronor per år. Det är företag som har stora krav på systemet, men inte riktigt har resurserna för att hantera det inhouse. DataPartner hjälper gärna sina kunder på plats, men har också möjlighet att hjälpa till på distans. Som de flesta andra företag, blev de ännu bättre på distansarbete under pandemin. I dagsläget är man ute hos kunderna ungefär hälften av tiden.

Största satsningen någonsin
IT-branschen är väldigt föränderlig; det gäller att hänga med och anpassa sig efter marknadens behov för att vara framgångsrik. Kraven på affärssystem blir bara högre och högre. Det är av denna anledning som DataPartner tar sig an den största satsningen i bolagets historia då man blir generalagent för Figurator, ett nytt affärssystem på den svenska marknaden. I samband med detta tog man in Fredrik Fenberg som VD. Han har tidigare erfarenhet av större IT-bolag i bland annat Köpenhamn och kommer, tillsammans med sin personal, leda arbetet med Figurator, ett affärssystem som togs fram i Danmark av samma team som har utvecklat bland annat AXAPTA och Navision.
– Figurator är ett premiumsystem som kan mäta sig med de största och bästa affärssystemen, men som samtidigt har ett betydligt lägre pris, berättar Fredrik.

DataPartner är generalagent för Figurator, som är ett mycket anpassningsbart affärssystem för alla typer av bolag och verksamheter.
– Jag har nog aldrig sett ett system som är så skalbart som Figurator. Det passar egentligen alla typer av verksamheter och är samtidigt anpassat för både ”molnet” och lokala servrar, berättar Fredrik om en av fördelarna med Figurator.


Framtiden ser ljus ut
I samband med denna satsning kommer man även behöva bygga ut organisationen i hela Sverige och hitta samarbetspartners och återförsäljare runtom i landet. Trots att affärssystemet nyligen har lanserats i Sverige, ser det redan mycket lovande ut.
– Vi har behövt lite tid för att anpassa systemet efter svenskt regelverk, men vi har redan fått in flertalet beställningar och de första kunderna går skarpt här redan under hösten, berättar Fredrik.

DataPartner har många kunder som är nöjda med sitt nuvarande upplägg. Dessa kunder ligger företaget varmt om hjärtat.
– Figurator kommer att drivas som ett separat bolag, så Visma-kunder behöver inte känna sig oroliga; vi ska fortfarande vara bäst i Sverige på Visma, intygar Fredrik.

Intervju: Lars Nordin
Text: Andreas Ziegler