Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Inspektion av marin brandutrustning dygnet runt

Firespect har specialiserat sig på service och inspektioner av marina brandsystem och portabel utrustning. Det är en rätt smal bransch och ibland är det bråttom när skeppen endast lägger till i en hamn i ett dygn och behöver få service/ inspektion avklarad. Oavsett om inspektionen sker i Göteborgs hamn eller i Montrose i Skottland, kan Firespect snabbt vara på plats.

Tommy Pääkkönen är i grund och botten industriarbetare på större industrier, så som Saab och SKF. 2007 bytte han yrkesbana och tog en anställning som marin brandskyddstekniker. Han uppskattade både arbetet och kundkontakten som kom med det. 2015 förändrade anställningssituationen för Tommy och kollegorna, på gott och ont. Idén om att driva eget vaknade till liv. 2016 bildade han egen firma efter nio år i branschen. Firman, som fick namnet Firespect, startades hemma i garaget på 60 m² och vuxit till idag cirka 500 m² och har idag fyra anställda. Trots att verksamheten inte är vidare stor, tar man sig regelbundet an större jobb, för exempelvis Uman Shipping Viking Supply och Marinspect Safety & Rigging, som är trogna kunder.
– Vi är mycket stolta över att ha fått det förtroendet, säger Tommy.

Certifieringar
För ett företag som sysslar med marint brandskydd är certifieringar A och O. Det första halvåret efter Firespect grundades lade Tommy på att ta ett antal certifieringar. Firespect har bland annat certifieringar av DNV, Loyds register, RINA och Bureau Veritas. Certifikaten är ständigt uppdaterade. 2022 blev Firespect även ackrediterade av SWEDAC för återkommande kontroll av gasflaskor.
– Det innebär att vi kan vara väldigt flexibla gentemot våra kunder, säger Tommy.

Snabba utryckningar
Den där flexibiliteten är väldigt viktig inom marin brandservice. Inspektionerna sker när fartygen ligger i hamnen. Och ibland kan det hända att ett fartyg endast lägger till i en hamn under ett dygn. För att kunna vara så tillmötesgående som möjligt, har Firespect som policy att vara tillgängliga dygnet runt.
– Det har hänt flera gånger att kunder har ringt och vi har behövt komma till Norge eller Skottland på kort varsel, berättar Tommy.

Ett familjeföretag
Firespect växer kontinuerligt. I samband med en nyinvestering i en provtryckningsverkstad har Tommy har nyligen anställt två nya otroligt duktiga medarbetare, som båda har över tio års erfarenhet inom sjöfart. Tommys son, Philip, valde 2018 att jobba med sin far i företaget.
– Philip är utbildad kyltekniker, vilket har många paralleller till det han gör idag. Sedan är han ju mer eller mindre inskolad i mitt arbete sedan barnsben, säger pappa Tommy stolt.

Intervju: Oliver Malm
Text: Andreas Ziegler