Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Innovativa helhetslösningar i den nya generationens elteknikföretag

Solpaneler på tak, installerade av OvanSiljans Elmän.
I en föränderlig elteknikbransch står OvanSiljans Elmän AB för initiativförmåga och innovation. Företaget verkar i dess absoluta framkant och erbjuder kostnadseffektiva helhetslösningar kring allt från optimering och drift till system och övervakning.

OvanSiljans Elmän grundades i dess nuvarande form 2008 av de två tidigare klasskamraterna Christer Gravsjö och Tomas Hanser. Företaget sysselsätter cirka 20 anställda och utgår ifrån lokalerna i Orsa. Härutöver finns företaget också representerat via ett kontor i Älvdalen.
I Orsa träffar vi Christer Gravsjö som beskriver OvanSiljans Elmän som den nya generationens elteknikföretag.
– Vi skapar unika lösningar inom optimering, drift, system och övervakning. Med dagens tekniska lösningar finns stora pengar att spara på att välja rätt lösning, här kan vi göra väsentliga insatser med vår breda kunskap, poängterar Christer.

Små och stora projekt
OvanSiljans Elmän installerar el, tele, larm, data, CCTV, KNX och solcellsanläggningar, men står också för serviceinsatser i såväl fritidshus och villor som butiker och industri.
– Vi servar både privatpersoner och företagskunder i framförallt norra Dalarna. Våra kunder uppskattar vår starka bredd, vi projekterar och kan vara behjälpliga när det kommer till både små och stora projekt. Installationer av solcellsanläggningar har blivit något av en specialitet för oss, men det blir också en hel del uppdrag kopplade till energieffektivisering och smarta hem, berättar Christer Gravsjö.

Stora projekt
OvanSiljans Elmän har nära samarbeten med många företag i norra Dalarna, bland andra hustillverkaren Fiskarhedenvillan och Orsabaserade Bröderna Hamrén, liksom Vikavimo Timmerhus och Näséns i Mora. Genom åren har företaget varit involverat i ett flertal intressanta projekt.
– Vi var bland annat delaktigt i byggnationen av Orsa SK:s nya multiskidbana i Orsa Grönklitt, där vi monterade belysning och drog kraft längs spåret. Skidbanan är asfalterad och går även att använda på sommaren för de med rullskidor, upplyser Christer.
Eftersom OvanSiljans Elmän har högspänningsbehörighet fick företaget även förtroendet att ansvara för installationen av ett nytt högspänningsställverk åt Siljansågen i Mora. Företaget har också varit involverat i en hel den projekt avseende el vid nybyggnation av panncentraler åt Siljanssågen och Hedlundssågen i Furudal.

Satsar på personalen
De senaste åren har bolaget haft en mycket positiv trend. Christer Gravsjö framhåller i sammanhanget den kompetenta personalstyrkan och berättar att det är en medveten strategi att satsa på trivsel för de anställda.
– Vi vill stå för en trevlig arbetsmiljö som stimulerar våra anställda. Varje år åker vi till exempel på ett skoterevent, ofta till Lofsdalens Lägergård där våra anställda även kan åka skidor både utför och på längden. Om personalen trivs gynnar det i förlängningen hela verksamheten, konstaterar Christer Gravsjö.
Han berättar avslutningsvis att man har ett nära samarbete med elprogrammet i Mora. I dagsläget har företaget fyra anställda som tidigare varit praktikanter från gymnasiet.

Research: Axel Eriksson
Text: Örjan Persson