Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Infrastruktur för framtiden

Systra är ett internationellt företag som designar framtidens infrastruktur. I Sverige finns man på 14 platser. Gävle är en växande stad, som är i stort behov av att bygga ut sin infrastruktur, så 2021 etablerade Systra ett kontor i Gävle. Sedan dess har kontoret vuxit organiskt och arbetat på många spännande projekt.

Systra ägs av franska järnvägsföretag och i slutändan av franska staten. Företaget finns representerade i 80 länder. I Sverige har man cirka 300 anställda och finns för närvarande på 14 orter. Gävle-kontoret etablerades 2021 med Anna Jaktås, som är teamledare och uppdragsledare. Idag är man sju medarbetare på kontoret.
– Vi är med och designar och bygger framtidens infrastruktur. Det är allt från nya spår till nya signalanläggningar, broar och vägövergångar, berättar Victor Ferreria, som är regionchef för Öst/Mitt, där Gävle ingår.

2023 blev Systra ett Karriärföretag, vilket är en utmärkelse där man plockar ut Sveriges bästa arbetsgivare för de som vill göra karriär.
– Jag tyckte det var ett spännande företag som var på frammarsch och hade en pionjäranda samtidigt som det kändes litet och familjärt, säger Anna om vad som gjorde att hon började arbeta på Systra.

En framtidsbransch
Gävle är en stad som växer och därför är i stort behov av att bygga ut sin infrastruktur.
– Vi är en framtidsbransch, så det kommer finnas jobb åt oss långsiktigt. Det blir väldigt många spännande projekt över hela landet. I många fall är dessa projekt viktiga för den svenska infrastrukturen i stort, säger Victor.

Det finns även en miljöaspekt i Systras arbete.
– Man får inte glömma att järnvägsbranschen är av största vikt för hållbarhetstänket kring transporter. Det är ett energisnålt sätt att transportera gods på, säger Anna.

Victor och Anna fortsätter med att berätta om ett projekt man jobbar på strax utanför Örebro. Här jobbar man på en dubbelspårsutbyggnad, som påverkar hela spårsystemet.
– Det är en jätteviktig sträcka för godstrafiken. En utbyggnad av spår där resulterar i bättre möjligheter för tågen att komma i tid på andra platser i landet. Ibland är det de dolda projekten som gör den stora skillnaden, säger Victor.

Växer med staden
Systras Gävle-kontor befinner sig i stark tillväxt. Man växer i takt med staden, kan man säga.
– Vi vill växa organiskt genom att rekrytera rätt personer. Samtidigt vill vi förvalta den anda som finns i företaget, säger Victor.

När det kommer till rekryteringar är, så klart, kompetens av största vikt, men det är inte det enda som är viktigt.
– Rätt person kan alltid lära sig. Vi letar efter medarbetare som är jordnära och har ett stort intresse för teknik. Sedan är vi väldigt beroende av samarbetet inom gruppen. En viss typ av teknik är beroende av annan teknik och då gäller det att samarbetet fungerar och att man förstår sin del i det stora, säger Anna.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler