Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Högkvalitativa anläggningsmaskiner från Volvo och gedigen service med originaldelar

Två medarbetare på Secon Anläggningsmaskiner lutar sig mot en maskin i en verkstad.
Swecon Anläggningsmaskiner servar och säljer Volvos entreprenadmaskiner i hela Sverige. De arbetar med grävmaskiner, hjullastare, bandgrävare, hjulgrävare, rörläggare och andra maskiner av hög kvalitet som Volvo Construction Equipment utvecklar och tillverkar. Swecon servar och säljer maskinerna med specialistkunskaper och erbjuder också redskap, reservdelar och tjänster inom området. I Halmstad ser Swecon positivt på utvecklingen. De vet att en Volvo håller länge med rätt service och reservdelar.

Swecon Anläggningsmaskiner bildades först 1999, men har anor som sträcker sig tillbaka till andra hälften av 1800-talet, då lantmannaföreningar bildades i Sverige. 1946 inledde man ett samarbete med det som idag är Volvo Construction Equipment, och Swecon är fortfarande ett företag inom Lantmännen. Idag har Swecon 600 anställda på 21 orter, och en av dessa orter är Halmstad, där vi träffar företagets platschef Marc Rask.
– Här i Halmstad är vi 21 anställda varav 12 tekniker, 6 administrativa, en säljare och så jag som platschef. Vår marknad växer och vi söker ständigt nya tekniker. Också Swecon på andra orter söker tekniker, säger Marc och betonar att Swecon har ett riktigt bra samarbete med Volvo.
– Vi har också en stor anställningstrygghet med liten omsättning av personal. Därtill har vi en stor kundnöjdhet. Vi har både kunder med många maskiner och mindre företag, så det är en stor bredd. Vår vision är att fortsätta utvecklas, och få ännu nöjdare kunder! säger Marc.

Eldrivna maskiner är på ingång
Marc berättar vidare att branschen utvecklas med tekniken, och att Swecon ständigt arbetar med att höja kompetensen inom företaget.
– För att vara tekniker idag måste man likväl vara datakunnig, det finns en annan typ av programvara idag. Dessutom står vi inför omvälvande nyheter nu när Volvo släpper sina eldrivna maskiner. Detta sker redan nästa år, och det kräver att vi utbildar oss vidare. Vi utbildar oss genom Volvo i Eskilstuna, säger Marc.
Eftersom frakterna är dyra för tunga maskiner, utför Swecon många reparationer i fält.
– Det är viktigt att vi kan få ut tekniker till maskinen som ska servas fort, så att det inte uppstår ett stillestånd för våra kunder. Under dagtid kan vi alltid få ut tekniker, och ofta ringer kunderna när de behöver hjälp. Detta gör att det skapas ett band mellan oss och våra kunder.

Swecon utvecklas med Halmstad
Swecon har ett samarbete med Kattegattgymnasiet och tar ofta in praktikanter därifrån, då gymnasiet har ett fordons- och transportprogram. De hjälper också skolans utbildning med att tillhandahålla motorer och liknande. Marc tycker att samarbetet med fordonsutbildningen är positiv på många sätt.
– För oss är det positivt att vara en del av Halmstad och det är också väldigt positivt att Halmstad kommun bygger ut och också har framtida planer på att låta staden växa. Vi på Swecon i Halmstad är ett gott team och vårt fokus är alltid att kundernas maskiner ska fungera så bra som möjligt, vi gör vårt yttersta för detta. Det är så vi bygger vårt företag, avslutar Marc Rask.

Text: Carolina Fredriksson
Research: Peter Hägg