Gävle-baserat företag säkrar hela byggkedjan
Det är många olika sorters professioner som är inblandade i ett byggprojekt. Det är viktigt att till exempel arkitekter och konstruktörer förstår varandra. I praktiken är det dock inte alltid så lätt. Det är här Kontrollbolaget kommer in i bilden. Företaget jobbar med arkitektur, konstruktion och kontrollansvar. Man har nått stora framgångar på bara några år och dubblade nästan sin omsättning under 2022.
Viktor Lundin har lång erfarenhet inom projekterings- och kvalitetsledning. Han upptäckte tidigt att många byggprojekt blir lidande när olika professioner inte förstår varandra.
– Jag märkte att det fanns ett stort glapp mellan just arkitekter och konstruktörer, vilket resulterar i en problematik för både kunder och projektledare, berättar Viktor.
Hela kedjan
Kontrollbolaget jobbar med arkitektur, konstruktion och kontrollansvar.
– Vi jobbar med hela kedjan, med allt från att ta fram skisser, visionshandlingar och skaffa bygglov till att starta upp entreprenadarbetet och kvalitetssäkra byggnationen med ett kontrollansvar. Vanligtvis driver vi hela processen, men vi kan självklart även ta hand om en specifik del av processen, berättar Viktor.
Efter en tid växte en affärsidé fram. Idén gick helt enkelt ut på att lösa problemet med ”glappet”. Viktor började jobba med affärsidén redan 2016. Två år senare drog han igång verksamheten, som fick namnet Kontrollbolaget, som han idag driver tillsammans med sin fru, Pernilla Lundin.
– Egenföretagande ligger i blodet för mig. Jag är uppvuxen i en entreprenörsfamilj, säger Pernilla, som är ekonom och ingenjör i grunden och är CFO på Kontrollbolaget.
Kundregistret är brett, då man arbetar med industriföretag, myndigheter, kommuner, fastighetsbolag och med privatpersoner.
– Det är allt från förskolor och äldreboenden till lyxiga privatboenden, berättar Pernilla.
Byggprojekt kan vara utmanande, särskilt om man är privatperson och kanske inte besitter kunskapen som krävs.
– Ibland är vi med så tidigt som att kontrollera om en tomt är godkänd för att bygga det som kunden har en vision om. Inte sällan stöter vi på kunder som har köpt en tomt utan att kontrollera vilka typer av byggnationer som tomten är godkänd för. Det är, så klart, väldigt surt för kunderna. Därför vill jag uppmana folk att kontrollera tomten innan man köper den, säger Viktor.
På Kontrollbolaget är det kundens vision som är det viktiga.
– Vi har inget signum; det är inte för oss vi ritar, utan för kunden. Vi försöker vara lite banbrytande och våga bryta normer. Sedan är det alltid en balansgång att våga utmana kunden och samtidigt få till just vad de är ute efter. Ofta kan bilden man har när man kommer in i ett projekt utvecklas och förbättras, säger Pernilla.
Framtidsstaden Gävle
Viktor och Pernilla var ensamma i verksamheten när de drog igång 2018. Idag är man 20 kollegor och har även kontor i Åre och Östersund. Man har nått stora framgångar de senaste åren. Bara under 2022 nästan dubblade man sin omsättning. Utöver Klontrollbolaget äger man även fastighetsbolaget Lysgatan 2 AB tillsammans med Pierre Entreprenad.
– Projektet vi jobbar på kallas Kvarteret Harven. Det är gamla produktions- och kontorslokaler som byggs om till bostäder och kontor. Färdigställandet ligger några år fram i tiden. Den första hyresgästen kommer flytta in om ungefär ett år, säger Viktor när vi pratar med honom i början av januari.
På Kontrollbolaget tror man starkt på utvecklingen i Gävle.
– Gävle är en framtidsstad och vi har en grym utveckling. Jag var nyligen med i Gävle business-podden. Jag tycker det är en lysande podd, som belyser den fina framtid som Gävle går till mötes, berättar Viktor.
Gävle business-podden är en intervjupodcast, som finns tillgänglig på Spotify och Apple Podcast.
Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler