Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Framtidens traktorer är redan här

Gunnar Nilsson Maskin AB kan spåra sina anor tillbaka till 1961. Sedan 2002 har man specialiserat sig på maskiner från John Deere, som är det ledande varumärket på jordbruksmaskiner och grönytemaskiner som ligger i teknisk framkant. På Gunnar Nilsson Maskin AB håller man även utbildningar för sina kunder, så att de kan få ut det bästa av de toppmoderna maskinerna.

Gunnar Nilsson Maskin AB grundades 1961 av Gunnar Nilsson. Genom åren har man arbetat med flera olika varumärken. År2002 blev man återförsäljare av maskiner från John Deere som nu, tillsammans med Väderstad, är det främsta märket företaget säljer.
– Vi arbetar med ett fåtal olika varumärken och har specialiserat oss på just dessa. Vi kan allt från försäljning till service och eftermarknad. Det handlar inte bara om att sälja produkten, utan om att fortsätta finnas där för kunden även efter leverans, säger Mikael Sarlöv, som är försäljningsansvarig och delägare av företaget tillsammans med sin bror, Martin, och sin farbror Ulf, som är VD.

John Deere
John Deere är det mest väletablerade varumärket på marknaden. Företaget fick sin start redan 1837, när en smed vid namn John Deere kom till en liten stad i Illinois i USA och öppnade en smedja. Så småningom började företaget som växte fram ur smedjan fokusera på lantbruksmaskiner. Idag står John Deere för ungefär 25 % av all försäljning av traktorer på marknaden i Sverige.
– Det känns väldigt bra att ha en trygg och stabil leverantör som man kan förlita sig på. Idag omsätter vi cirka 300 miljoner här på Gunnar Nilsson Maskin AB, berättar Mikael.

Avancerade system
John Deere fortsätter vara marknadsledande för att företaget fortsätter ligga i teknisk framkant.
– Man kan mäta och styra allt. Tekniken som finns i de här maskinerna är helt otrolig. Man kan göra stora kostnads- och tidsbesparingar och samtidigt vara mer skonsam mot miljön.De flesta maskiner har ständig uppkoppling vilket ger oss möjlighet till mycket snabb service, säger Mikael.

Systemen i de nya maskinerna från John Deere erbjuder mycket hög precision och gör bland annat att man undviker överlappningar samtidigt som repetitiva arbetsuppgifter blir enklare tack vare programmerbara enheter. I takt med att tekniken utvecklas, utvecklas även användarvänligheten.Idag har användarna tillgång till all insamlad data från sina maskiner i en app för enkel uppföljning och dokumentering.
– Vi säkerställer att användarna får ut det mesta av de nya systemen genom att kontinuerligt samla våra kunder för utbildningar, berättar Mikael.

Specialister
På företaget är man idag totalt femtio medarbetare. Nio av dessa är säljare som har delat upp försäljningen, så att de alla kan bli riktigt kunniga inom just sitt område.
– Vi är alla kunniga inom våra områden. Ingen maskin är den andra lik och vi kan dem alla, säger Mikael med ett brett leende på läpparna.

Gunnar Nilsson Maskin AB fortsätter växa sakta men säkert. Därför söker man alltid drivna personer som vill komma in i branschen.
– Vi söker alltid kompetent personal för att stärka vår verksamhet. Det är allt från säljare till mekaniker. Det är ett bra sätt att komma in i branschen, säger Mikael.

Intervju: Lex Thelin
Text: Andreas Ziegler