Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Flexibla maskiner för optimal grönyteskötsel

Specialutrustad traktor från GMR.
GMR har med rötter från 60-talet utvecklats till en av Europas ledande tillverkare av maskiner och redskap för skötsel av grönytor. I det breda konceptet ingår ett flertal välkända varumärken i form av flexibla maskiner för allehanda arbetsuppgifter.

Redan 1965 utvecklade by- och lantbrukssmeden Gunner Møller Rasmussen den första gräsklipparen, vilken användes på en fruktodling. Sedan dess har familjeföretaget GMR befunnit sig i ständig tillväxt och gått från att vara en lokal lantbrukssmedja till en av Europas ledande tillverkare av maskiner och redskap för skötsel av grönytor med mera. Vi träffar Thorkild Vind som kom in i företaget med ett nytt koncept av eldrivna fordon och redskap.
– Jag samarbetade mycket med GMR och genom en sammanslagning av bolagen tillkom ett av våra varumärken, Stama, berättar han och nämner även andra välkända varumärken i produktportföljen, såsom Elkjaer, Nesbo och Stensballe. Samtliga tillverkas i företagets tre fabriker.

I ständig utveckling
Åtskilliga hundra maskiner och redskap har under åren hamnat hos beställare i hela Norden. Ägarna Max Møller Rasmussen, tillika försäljningsdirektör, och brodern Poul Møller Rasmussen, Thorkild Vind och Niels Kirkegård har tillsammans utvecklat företaget till att bli den dominerande aktören på marknaden.
– Vi har ju en helt egen utvecklings- och konstruktionsavdelning som, tillsammans med de professionella användarnas synpunkter, hela tiden arbetar efter att utveckla inte bara redan existerande maskiner utan även konstruktion av nya maskiner och redskap. Ett exempel är vår samarbetspartner i Belgien som tillverkar Stama Maestro, som är ett eldrivet underhållsfordon som kan framföras i upp till 70 kilometer i timmen, berättar Max Møller Rasmussen.

Flexibla maskiner
Nesbo är redskap som används mycket inom kommuners parkförvaltningar, av bostadsföretag och kyrkor. Det rör sig om kantskärare, borstar, kantrivare och uppsamlare som konstruerats med ett enkelt redskapsfäste som gör att de kan användas till vilka fordon som helst. Hydraulisk drift gör redskapet enkelt att använda.
Det andra varumärket är Elkjaer som är ett koncept med slåtterbalkar, häckklippare, sågredskap med mera som också drivs via traktorers hydrauluttag. De finns i varierande storlekar för allt från mindre parkmaskiner till traktorer.
Konceptet Stensballe är varumärket för klippare, slaghackare och uppsamlare och även dessa drivs med hydraulik. Höjdinställningar med mera sköts helt av föraren i redskapsbäraren. Tanken är att föraren inte ska behöva lämna fordonet mer än då det är dags att koppla på hydraulkopplingarna.

Framtidsambitioner
Hur ser då ägarna på framtiden?
– Vi har expanderat hela tiden och här i Horsens på Jylland har vi säkerställt fortsatt utveckling. Vi servar kunder över hela världen och vill förstås fortsätta växa globalt, men också bland våra grannar. Norge och Finland är mycket intressanta marknader för oss, men i dagsläget är det Sverige som vi har mest fokus på, avslutar Max Møller Rasmussen.
Flexibilitet kännetecknar GMR:s lösningar
Allt fler kommuner, kyrkogårdsförvaltningar och bostadsföretag tittar på eldrivna fordon för skötsel av grönytorna. Här kan GMR med sitt breda koncept stå för åtskilliga lämpliga lösningar. Låt oss ta en titt på några av dem.

Vi träffar Thorkild Vind – entreprenören som genom åren utvecklat elektriskt drivna fordon som revolutionerat arbetet för exempelvis parkskötare.
– Det började med Micro El som är ett trehjuligt mindre fordon med stora manövermöjligheter, och som i sitt format lämpar sig synnerligen väl i trånga utrymmen, berättar Thorkild Vind.
Han visar runt i produktionslokalerna i Horsens på Jylland. Vi får ta del av komponentförrådet där man förvarar alla delar, samtidigt som det fungerar som både reservdelslager och produktionslager.
– En kund kan kontakta oss med en förfrågan. Om vi får ordern innan klockan tolv kan den vara hos kunden redan efterkommande dag, upplyser Thorkild.

Lövsug med hög kapacitet
Hela lagerdelen och produktionsavdelningen genomsyras av perfektion. Laserskäraren och svetsrobotarna har sin speciella avdelning medan tillverkningen av vissa komponenter sker hos partners i området.
Rundvandringen går vidare till en av företagets kommande nyheter – en lövsug som är så konstruerad att allt går på el. Både fläkten som suger upp löv och kvistar samt framdriften går via samma system. Knivarna i sugen hackar sönder löven så att det blir finfördelat och faller ned i en säck som sitter på konstruktionen.
Hur går det då med grenar och annat organiskt material?
– Detta är ju en lövsug, men faktum är att den klarar att sönderdela grenar och pinnar upp till en diameter av 50 millimeter. Skulle det av misstag exempelvis sugas upp en glasflaska så klarar maskinen det också, säger Thorkild Vind och visar sedan upp en annan av företagets innovativa lösningar.

Vändbar förarplats
Det handlar om ett fordon med en förarplats som föraren med ett enkelt spaktryck kan vända så att denne alltid kör rättvänd.
– På så vis undviker han eller hon att köra på och förstöra något, samtidigt som utnyttjandet av fordonets kapacitet maximeras. Dessutom är det så att vi gått över till litiumbatterier som både ger ökad livslängd och förkortar uppladdningstiden. En annan egenskap är att fordonet kan ställas in till att framföras i vilken hastighet som helst upp till 30 kilometer i timmen, informerar Thorkild.
Fordonet kan lasta upp till 1,4 ton och kan förses med en vattentank för bevattning av gravvårdar, rabatter med mera. Hela fordonet och vattenpumpen drivs av fordonets elsystem.
– Vi har utvecklat en egen trailer med vilken vi kan transportera fordonet till kunderna som härigenom får möjlighet att prova det. De är förstås också välkomna att besöka oss här i Horsens för en demonstration av mångsidigheten med detta smidiga fordon, hälsar Thorkild Vind.

Research: Bengt-Olle Persson
Text: Örjan Persson