Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Fibersatsningen på Öland accelererar under 2018 – Fler än 7 000 kommer att få höghastighetsbredband

Fibersatsningen på Öland började på allvar under 2017 och ökar ytterligare under 2018. Totalt kommer fler än 7 000 ölänningar att fått fiberanslutningar under 2018.

Fibersatsningen har pågått på Öland ett tag. Redan under 2017 fick några tusen ölänningar fiberanslutning av IP-Only, men 2018 når utbyggnaden all time high när fler än 7 000 ölänningar blir uppkopplade. De flesta av dem finns på landsbygden.
Satsningen gäller hela ön, inte minst i Borgholms kommun.
– 2018 är fiberutbyggandets år och samhällsvinsterna blir betydande. Företagsverksamheter underlättas, jobb på distans likaså och sjukvården blir mer tillgänglig. Fibersatsningen som vi är mitt uppe i nu är en extremt viktig infrastruktursatsning, säger Ilko Corkovic, kommunstyrelsens ordförande i Borgholm.

Långsam hantering inget hinder
Trots långa tillståndsprocesser och markavtalsinsamling arbetar fiberoperatören i många områden, och fler kommer att komma igång under våren.
– Vi har ett utmanande branschproblem i långsam tillståndshantering och därtill att tusentals markavtal måste samlas in, men det är ingenting som utmanar våra övergripande mål. 2018 kommer bli året vi bygger flest fiberanslutningar på landsbygden på Öland, precis som vi gör i hela landet, säger Jan Gunnarsson, stadsnätschef Öst.

”Utmaningar”
– Med tanke på att vi det senaste året bygger mer än någonsin blir det naturligt en del utmaningar i grävarbetet, men vi har kontinuerlig dialog om kvalitetsarbetet med våra entreprenörer, säger Jan Gunnarsson.
Områden som kommer att färdigställas med fiberuppkoppling under 2018 är i
Borgholms kommun Byxelkrok, Enerum, Löttorp Syd, Löttorp Öst, Runsten och Norra Möckleby. I Mörbylånga kommun handlar det om Syd etapp 1 och 2, Glömminge.

Källa: ip-only.se