Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Fartfyllda evenemangsmöjligheter på klassisk motormark

Ring Knutstorp är ett klassiskt begrepp för alla motorentusiaster. På den riksbekanta motorbanan har storheter som Ronnie Petersson och Reine Wizell rattat sina bilar, och numera är även allmänheten välkommen att stilla sitt behov av fart och äventyr.
– Exempelvis konferensgäster kan hyra hela banan och känna kicken av att köra en drömbil eller racerbil. Hur många kan erbjuda en sådan upplevelse? frågar sig Magnus Öhrström som leder verksamheten.

Alldeles vid foten av Söderåsen i Svalövs kommun ligger Ring Knutstorp.
– Den natursköna miljön gör att vi är Sveriges vackraste motoranläggning, säger VD Magnus Öhrström när vi träffar honom på banan.
Här är det lätt att koppla av och njuta, samtidigt som besökarna har nära till storstädernas puls. Det är en oslagbar kombination som varje år lockar cirka 100 000 besökare, inte minst till de tre stora evenemangen; STCC, Autoropa Racing Day och Svenskt Sportvagnsmeeting.
Härutöver hyr man även ut banslingan till exempelvis företag, föreningar och organisationer för olika ändamål. Det kan röra sig om såväl riskutbildningar som trackdays, racingtävlingar, offroad-körning och konferenser. Verksamheten sysselsätter sex anställda, samt två på konsultbasis. Restaurangen har precis fått ny värd i form av Lucy’s Kitchen, och man har dessutom ett unikt gymnasieprogram för tävlingstekniker tillsammans med Svalöfs Gymnasium, med 60 elever och sex lärare.
– Vi utbildar tävlingstekniker och då handlar det onekligen om snabb leverans på så kort tid och med så hög kvalitet som möjligt. I praktiken erbjuder vi ju en möjlighet till ett jobb med hela världen som arbetsplats, påpekar Magnus Öhrström.
Han berättar att danskarna har hittat till Ring Knutstorp. De älskar banan och naturupplevelsen som erbjuds.
– De brukar lite skämtsamt säga att vi är Danmarks ostligaste motorbana. Vi skräddarsyr olika lösningar efter kundens önskemål så det är i princip bara fantasin som sätter gränser. Hyr vår bana och känn pulsen av att köra en drömbil eller racerbil, hur många kan erbjuda en sådan upplevelse? undrar Magnus.

Lång historia
Ring Knutstorps historia tar sin början redan under tidigt 50-tal då Hyllinge Motorsällskap genomförde event för motorcyklar på idrottsplatsen, som på den tiden utgjordes av ett grustag. Man tog kontakt med greven som ägde marken och fick lov att börja köra. Efter ett tag kom bilarna in i bilden, banan asfalterades och sedan 70-talet har bansträckningen sett ut som den gör idag, frånsett vissa justeringar. Storheter som Ronnie Peterson, Reine Wizell, Gunnar Nilsson med flera fick upp ögonen för banan och har avverkat massor av varv här. Ronnies manager, Staffan Svenby, blev 1991 delägare i anläggningen tillsammans med Lars Söderström som köpte banan redan under mitten av 70-talet. Marken ägs av Henrik Wachtmeister och Ring Knutstorp har ett långtidskontrakt gällande hyra av marken.
– Efter att Ronnie tragiskt gick bort, och även Gunnar Nilsson som avled i cancer strax efter Ronnie, sjönk intresset för racing. När så den kände stuntmannen Johan Thorén började sända TV-programmet Race i mitten av 90-talet startade han idén om STCC tillsammans med några racerförare och racingarrangörer, och därmed var racingen åter ”på banan”, konstaterar Magnus.
Detta medförde att banan fräschades upp. Restaurang och mässplatser fick mer utrymme och idag är Ring Knutstorp en stor eventleverantör.

Blickar framåt
När Magnus Öhrström blickar framåt konstaterar han att bilen alltid kommer att finnas, och att utvecklingen av el- och hybridbilar därmed kommer att fortsätta. Här vill Ring Knutstorp vara med och bidra.
– Om vi tittar framåt är en slinga för tester och utveckling för bilföretag och andra intressenter något vi vill kunna erbjuda. Vår offroadbana är, i kombination med konferenser, riskutbildning och övernattning, en annan verksamhetsdel vi vill bli större på. Idag kan man se Ring Knutstorp som en Idrottshall eller mässhall utan tak, och det ska förstärkas i framtiden, berättar Magnus.

Research: Jan Olsson
Text: Örjan Persson